(VIDEO) ‘ODALI POČAST NJEGOVOJ ŽRTVI I MUČENIŠTVU’: U Osijeku otkriven spomenik Alojziju Stepincu

U Osijeku je danas otkriven spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu, dan uoči 57. godišnjice njegove smrti.

Predsjednik Udruženja Marijan Gubina je tom prilikom rekao da se postavljanjem spomen-biste željela odati počast Stepincu, “njegovoj žrtvi i mučeništvu kroz koju je pokazao pravi smisao vjere, te podsjetiti Osječane koliko je važno biti spreman podnieti žrtvu”.

Za gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića Stepinac je, kako je rekao novinarima, “jedan od najvećih hrvatskih sinova”, a spomen-bista je “znak zahvalnosti za sve što je učinio za opstanak hrvatskog naroda”.

Novinari i arhitekta Tomislav Prgomet, međutim, imali su prigovor na to što je spomen bista postavljena, kako smatraju, na neprimjerenom mjestu, u neposrednoj blizini parkirališta.

Prgomet je primjetio da je primjereno mjesto za postavljanje spomenika bilo kojem svešteniku ispred crkve ili župnog dvora, a da je ovo mjesto “neprimjereno i potcenjivački prema kardinalu Stepincu”, prenijela je Hina.

Inače, spomenik Stepincu je postavljen u godini u kojoj mješovita katoličko-pravoslavna komisija razmatra život i djelo kardinala Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predtaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvova u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvijetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Zaključci rada Mješovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Od tih zaključaka zavisi da li će Katolička crkva proglasiti Stepinca svetim.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj