PREPUCAVANJA OKO FANTOMSKOG ‘TREĆEG ENTITETA’! Petrov: Vijeće ministara BiH provocira o trećem entitetu

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov ocijenio je, tokom posjeta Mostaru, provokacijom priopćenje za javnost u kojem se tokom razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem navodno izjasnio o tome da je protiv dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića poručili su, dan nakon posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova Sarajevu, kako je Petrov govorio o trećem entitetu i da je njihovo jučer objavljeno priopćenje “utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka”.

Petrov je prethodno “odlučno zanijekao” svoju navodnu izjavu po kojoj ne podržava stvaranje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

“Bez obzira na različite pokušaje provokacija koje se koriste samo iz razloga što možda nekima i nije u interesu da se postigne dogovor, za mene je to izuzetno važno i uvijek ću zastupati interese građana cijele BiH”, kazao je Petrov dan kasnije u Mostaru.

Po njemu, “možda je nekima u interesu da se ne postigne dogovor, ali je većini s kojima se susreo u interesu stabilnosti i sigurnost”.

“Ono što je najvažnije i opet ću ponoviti, jeste da politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda trebaju sami naći model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Mi ćemo im kao prijateljska država pomoći i biti partner tom putu”, poručio je Petrov.

Naglasio je kako je svrha njegova posjeta stabilizacija stanja u BiH, te da je svima u Hrvatskoj želja da BiH bude zemlja u kojoj će prvenstveno vladati i stabilnost i sigurnost.

“BiH je ključ i stabilnosti i sigurnosti za cijelu jugoistočnu Europu”, naglasio je Petrov, izrazivši što je njegov posjet polučio rezultate u tom smjeru.

Petrov je podsjetio kako Hrvatska želi pomoći u bilo kojem smislu da BiH krene prema europskom putu.

“Izuzetno nam je drago da je Europska unija, odnosno Komisija dala upitnik i trudit ćemo se da BiH stekne status kandidata do kraja ove godine”, poručio je Petrov.

Drugog dana posjeta Bosni i Hercegovini, Petrov je posjetio je Sveučilište u Mostaru. Tokom razgovora s rektoricom Ljerkom Ostojić, rekao je kako je mostarsko Sveučilište temelj održavanja kulturne tradicije, jezika i obrazovanja hrvatskog naroda u BiH.

“To je institucija koja je zasigurno održala hrvatski narod na ovim područjima i stoga su apsolutno sve hrvatske vlade, bez obzira na politički smjer, bile svih ovih godina partner mostarskom Sveučilištu, a to će se i nastaviti”, kazao je Petrov.

Zvizdić: Petrov je govorio o trećem entitetu

Iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića poručili su, dan nakon posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova Sarajevu, kako je Petrov govorio o trećem entitetu i da je njihovo jučer objavljeno priopćenje “utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka”.

Petrov je prethodno “odlučno zanijekao” svoju navodnu izjavu po kojoj ne podržava stvaranje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

Ured za informiranje Vijeća ministara BiH prenio je, nakon sastanka Petrova i Zvizdića, da je predsjednik Hrvatskog sabora rekao kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jednakopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH.

Točnost takve formulacije Petrov je odlučno zanijekao, prenijela je Hina. Pozivajući se na izvore bliske saborskom izaslanstvu, zagrebačka agencija doznaje kako pitanje entiteta na sastanku sa Zvizdićem Petrov nije ni spomenuo.

Autentične izjave

Danas iz Zvizdićevog kabineta ukazuju kako je Petrov ipak govorio o trećem entitetu i da je sporno priopćenje “utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka”.

“Dio razgovora se odnosio i na amandmane koje su na Izvještaj o BiH podnijeli hrvatski europarlamentarci sa fokusom na značenje i ciljeve pojma federalizma. Predsjedavajući Zvizdić je jasno rekao da je pojam federalizma prihvatljiv samo ako predstavlja sinonim za principe i standarde evropskog regionalizma koji su bazirani na ekonomskim, saobraćajnim i socijalnim kriterijima, te pojasnio da se princip federalizma u BiH doživljava kao etno-nacionalni princip novih teritorijalnih podjela, što bi u praksi potkopalo postojeću ustavnu strukturu BiH a time i njen reformski i evropski put”, navodi se u priopćenju iz Zvizdićevog kabineta.

Dalje je navedeno kako je Zvizdić u tom dijelu razgovora “posebno istaknuo da je prijedlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala ‘federalizacijom Federacije BiH’, dok bi entitet Republika Srpska ostao nedirnut, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutrašnje administrativne reorganizacije BiH, kada, i ako do nje dođe”. Pri tome, navodi se, “niko od prisutnih učesnika sastanka nije osporio izrečeni stav i obrazloženje, poslije čega je i uslijedila izjava predsjednika Petrova koja se sada različito intrepetira”.

“Zbog toga smo neprijatno iznenađeni neargumentovanim demantovanjem jednog dijela razgovora ili preciznije izjave uvaženog gospodina Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je gospodin Petrov podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio ‘u četiri oka’ nego je istom prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentirali i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini”, navodi se u priopćenju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj