UPRKOS OSAKAĆENOJ EKONOMIJI: Indija uvodi mjeru od koje strijepe i najbogatije zemlje!

Glavni ekonomski savjetnik indijskog ministarstva finansija Arvind Subramanian razmatra ideju o uvođenju univerzalnog osnovnog prihoda (UBI) koji bi otprilike odnosio oko pet posto državnog GDP-a, prenosi portal Axios.

Zamisao je da svaki građanin sa biometrijskom ličnom kartom dobija po 113 dolara, ali bi ovaj plan zahtijevao velike izmjene u programu socijalne pomoći i veoma opteretio budžet.

Kako piše Wall Street Journal, univerzalni ili bezuslovni osnovni prihod je stara ideja koja je u posljednje vrijeme zaživjela u nekoliko država: Finska je ove godine započela pilot projekat, a eksperimentiše se i u Holandiji i Kanadi. Glasači u Švajcarskoj su prošle godine odbili prijedlog o bezuslovnom dohotku za sve.

Indija je, međutim, još uvijek veoma daleko od uvođenja UBI. “To je ideja koja je sazrela za dalje razmatranje i diskusiju, ne obavezno i za trenutnu implementaciju”, objasnio je Subramanian.

Prema pisanju WSJ, ova zamisao je u Indiji naročito primamljiva zbog slabosti postojećih programa socijalne pomoći koja uglavnom odlazi na isplatu prodavaca žitarica, goriva, pesticida i druge robe.

Time što bi svako imao pravo na UBI, država ne bi više morala da procjenjuje kome je pomoć potrebna, a kome ne. Uplatom novca direktno na bankovne račune Indija bi mogla da se oslobodi velike administrativne mašinerije koja je sada potrebna da bi se najsiromašniji snabdjeli jeftinom pšenicom, pirinčem i drugim namirnicama. Procjenjuje se i da trećina žitarica iz socijalne pomoći nikada ne stigne do onih kojima je namijenjena.

 

(Global CIR/Newsweek)

Objavljeno u:

Komentiraj