(FOTO) PODZEMNA DRŽAVA VIJETNAM: Ovi tuneli su koštali SAD desetine hiljada života i pobjede u ratu

Tuneli ‘Cu Či’ u Vijetnamu predstavljaju jednu od najkompleksnijih podzemnih mreža tunela na svijetu. Nalaze se u istoimenom distriktu Ho Ši Mina, odnosno Sajgona, i dio su mnogo veće mreže koja se rasplinje ispod gotovo čitave zemlje.

Mreža je kopana tokom perioda od 25 godina, počevši od kraja četrdesetih godina 20. vijeka, pa kroz čitav rat za nezavisnost od francuske kolonijalne vladavine. Tokom rata sa SAD, mreža tunela je proširena i poboljšana uvođenjem efikasnog sistema ventilacije.

Slikovni rezultat za cu chi tunnels

Ovi tuneli omogućili su Vijetnamcima da nanesu američkim oružanim snagama stravične gubitke. Pobunjenička organizacija Narodni front za oslobođenje Vijetnama, poznatija kao Vijetkong, koristila ga je tokom rata sa SAD za napade iz zasjede, ali i za komunikaciju, snabdijevanje, ali i smještaj velikog broja boraca.

Tuneli Cu Či u Vijetnamu; Autor: Profimedia

Historijski kompleks koji je otvoren za posjetioce sačinjen je od tunela ukupne dužine 120 kilometara, plus od stambenih prostorija, kuhinja, skladišta, oružarnica, bolnica i komandnih centara.

Tuneli Cu Či u Vijetnamu; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Tokom rata, vojnici su veći dio dana provodili u tunelima radeći, dok su napadi po pravilu izvođeni uveče. Čitava mreža bila tunela bila je prepuna zamki sa eksplozivima, koji su sprječavali Amerikance da pošalju čak i najelitnije specijalne jedinice u “misiju čišćenja” tunela.

Tuneli Cu Či u Vijetnamu; Izvor: Wikipedia Creative Commons

‘Cu Či’ tuneli su izrazito frustrirali SAD jer je uz pomoć njih Vijetkong diktirao gdje i kada će se voditi bitke. Pošto su se američke jedinice pretežno oslanjale na vazdušne udare napalm bombama, Vijetkong je shvatio da je najbolji način da obesmisle američku strategiju zapravo stvaranje nevidljivog fronta ispod zemlje.

Tuneli Cu Či u Vijetnamu; Autor: Profimedia

Iako je bilo više pokušaja tajne infiltracija u tunele od strane SAD i australijskih snaga, ni jedan pokušaj nije prošao uspješno. Izuzetno inteligentan dizajn tunela – strateška upotreba lažnih vrata, eksploziva i drugih mehaničkih zamki protiv kojih je američka tehnologija bila potpuno neefikasna.
Tuneli Cu Či u Vijetnamu; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Specijalna jedinica koju su zvali “Pacovi za tunele”, imala je ubjedljivo najveći broj gubitaka od svih američkih jedinica u Vijetnamu.

Tuneli Cu Či u Vijetnamu; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Tuneli Cu Či bili su presudan faktor koji je prolongirao kraj rata, povećao američke žrtve i doveo do njihovog konačnog povlačenja 1975. godine.
(Global CIR/Newsweek.rs/Foto:  Wikipedia Creative Commons)
Objavljeno u:

Komentiraj