POSLJEDICE BREXITA: ‘Smanjenjem izvoza doći će do pada proizvodnje, što će se potom odraziti na manju potrebu za radnom snagom, a sve će na koncu rezultirati i manjim plaćama za zaposlene’

Nakon trodnevne rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika je odobrilo zakon o Brexitu u prvom čitanju, s 494 glasa za i 122 protiv. Time je premijerka Theresa May dobila zeleno svjetlo donjeg doma parlamenta da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma.

Do konačnog prihvaćanja zakonskog teksta proći će još nekoliko sedmica, ali je May rekla da će 31. marta aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije, piše The Independent.

Aktivacija članka 50. već u martu

Ova velika pobjeda priče o Brexitu mogla bi članak 50., odnosno početak dvogodišnjih pregovora za istupanje Velike Britanije iz Evropske unije pokrenuti već na početku marta. Zastupnici britanskog parlamenta odbacili su devet amandmana među kojima i onaj koji se odnosi na osiguravanje zaštite i prava građanima Evropske unije.

Pročišćeni zakon, nakon što ga je prihvatio donji dom odlazi na očitovanje u Dom lordova nakon čega se vraća na potvrdu Donjem domu. Zagovornici pro-evropske politike nakon izglasavanja zakona glasno su zapjevali ‘Odu radosti’, himnu Evropske unije nakon čega ih je predsjedavajući opomenuo i kazao im kako ima u parlamentu i drugih, koji bi mogli još glasnije pjevati svoje pjesme.

Obećanje premijerke

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uvjetima Brexita prije završetka pregovora Londona i Bruxellesa. Ali ako zastupnici odbace dogovor, Britanija neće ponovno pregovarati s Evropskom unijom, odlučno je zaprijetila premijerka.

U međuvremenu je škotski parlament u utorak velikom većinom glasova odbacio plan britanske vlade koji ovlašćuje premijerku Theresu May da počne proces izlaska iz EU-a, što je ipak samo simboličan i neobvezujući čin. Na to im je May odgovorila kako se ne trebaju nadati da će nezavisna Škotska biti dijelom Evropske unije.

Upozorenja stručnjaka

Velika Britanija na korak je do izlaska iz Evropske unije zbog čega su proteklih nekoliko mjeseci brojni ekonomski analitičari i stručnjaci izdali nekoliko analiza o tome što će se dogoditi po izlasku iz Unije. Stručnjaci upozoravaju kako bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao prouzročiti gubitke na području izvoza i do 9,5 posto.

Izračuni koji koriste modele koji uključuju mjere produktivnost pokazuju negativan utjecaj na bruto domaći proizvod po glavi stanovnika gotovo četiri puta veći od prethodnih procjena, napomenuo je Ivan Van Reenen, profesor primijenjene ekonomije na MIT Sloan School of Management, koji je podržao kampanju za ostanak Velike Britanije u EU.

Pad BDP-a predviđen je zbog povećanih troškova poslovanja sa zemljama koje se nalaze u Evropskoj uniji, a koje čine više od polovice subjekata s kojima posluje Velika Britanija. Smanjeni izvoz, napominje profesor Van Reenen, utjecat će na proizvodnju što će se potom odraziti na manju potrebu za radnom snagom, te na koncu i manjim plaćama za one koji će ostati zaposleni.

‘Troškovi poslovanja bit će znatno veći od iznosa koji se trenutno šalju u Evropu’, rekao je Van Reenen u intervjuu za Bloomberg.

Privreda Velike Britanije dosad je pokazalo neočekivanu elastičnost nakon povijesnog glasanja o izlasku iz trgovinskog bloka. Već četvrti kvartal zaredom , bilježi neočekivani porast. U svakom slučaju, teško je predvidjeti što će se događati kada Velika Britanija izađe iz Evropske unije, a sve ovisi o dogovoru kojeg će postići s briselskom administracijom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj