(VIDEO) KOLINDA SE PRAVDALA NA MEĐUNARODNOM FORUMU: ‘Zapad sumnja da želim treći entitet, ali ne – ja želim stabilnu BiH’

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 19. novembra na međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu govorila je o BiH na način koji zvuči kao da je nedvosmisleno rekla da se ne zalaže za treći entitet, piše Večernji list.

“Ponekad, nažalost, na Zapadu na mene gledaju s nekom vrstom oklijevanja ili čak sumnje da ja želim treći entitet za Hrvate. Ne, želimo stabilnu BiH”, rekla je Grabar – Kitarović, što je ostalo zabilježeno na videosnimci panel-diskusije u kojoj su još učestvovale i zamjenica glavnog sekretara NATO-a Rose Gottemoeller, vicepremijerka Ukrajine Ivana Klimpuš-Cincadze i američka senatorica Jeanne Shaheen.

Socio-ekonomske reforme

Tako sročena izjava, u kojoj hrvatska predsjednica zvuči kao da se opravdava pred “sumnjom”, odražava i nešto što se stiče kao dojam u razgovoru s raznim diplomatama sa “Zapada”, odnosno iz zemalja saveznica Hrvatske u NATO-u i EU: redovno te diplomate na spomen hrvatskog entiteta u BiH uzvraćaju tvrdnjom da to njihove zemlje ne podržavaju i tretiraju to kao nešto o čemu je, po njima, kontraproduktivno uopće govoriti.

Od tri najvažnije institucije EU, nijedna ne zagovara ustavne promjene (promjenu Daytona) koje bi išle za stvaranjem jednog entiteta za Hrvate. Vijeće EU fokusiralo se na provođenje socio-ekonomskih reformi. Europska komisija prije samo mjesec dana, kroz istup svog predstavnika na sjednici vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, zagovarala je “smanjenje etničkih i jačanje građanskog elementa” u BiH. U Europskom parlamentu hrvatski zastupnici već treću godinu zaredom uspijevaju amandmanima postići to da se u rezoluciji EP-a o BiH spominje princip federalizacije i da se naglašava poštivanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda, no ako su prioriteti Vijeća EU i Komisije drugačiji onda rezolucije EP-a, koje ionako nisu obavezujuće, ne znače gotovo ništa.

“Daljnja dezintegracija”

Za razliku od Bruxellesa, iz Washingtona su se, u vrijeme prethodne Obamine administracije, čule službene izjave koje su podržavale i socio-ekonomske reforme, ali i naglašavale da se treba isključiti potreba institucionalnih reformi pa i promjena Ustava. No, američki diplomati redovno su, kada ih se neslužbeno pita što pod time misle, govorili da ne misle na treći entitet za Hrvate jer to vide kao “put u daljnju dezintegraciju, umjesto u veću integraciju BiH”.

Zanimljivo, i Zlatko Hasanbegović, koji je kao član delegacije Sabora, bio s Božom Petrovim proteklih dana u BiH, u razgovoru za Hrvatski list u martu 2014. govorio je da “troentitetsko rješenje”, zamišljeno uz podršku Banje Luke, predstavlja “kucanje na vrata u Sarajevu koje, siguran sam, niko neće otvoriti”.

Izjavu na engleskom jeziku predsjednice Hrvatske o BiH i trećem entitetu donosimo vam u prilogu.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. nema od trećeg entiteta nista

    Reply

Komentiraj