(VIDEO) STRAŠNI PRIZORI: Stotine kitova nasukalo se i uginulo, traje borba za spas preživjelih

Stotine kitova je uginulo preko noći nakon što su se nasukali na novozelandsku obalu što je dosad najveći pomor posljednjih desetljeća.

Riječ je o 416 kitova koji su se nasukali na Južnom otoku u Farewell Spitu. Veterinari i volonteri očajnički su pokušavali spasiti stotinjak kitova. “To je jedna od najtužnijih stvari koje sam vidio u životu”, kazao je volonter Peter Wiles opisujući kako su kitovi ležali na plaži.

Stručnjaci su izjavili kako je ovo najveći pomor kojeg se sjećaju te da ne znaju zbog čega je došlo do nasukavanja u zaljevu, koji je plitak i iz kojeg je inače kitovima teško izaći nakon što jednom u njega uplivaju.

Kada je došlo do plime stotinu kitova je otplutalo, no 90 ih se nešto kasnije ponovno vratilo. Volonteri se trude održati kitove na životu kako bi tijekom nove plime ponovno otplivali natrag. Iduća plima se očekuje sutra.

“Pokušavamo ih izvući na more i usmjeriti ih gdje trebaju ići, međutim oni baš ne slušaju i odlaze ondje gdje žele otići. Osim ako nemaju nekoliko snažnih vođa koje bi ih povukle”, kazao je jedan od volontera za The Guardian.

Preko noći je uginulo oko 300 kitova, a riječ je o njihovom trećem najvećem nasukavanju u pisanoj povijesti Novog Zelanda.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj