ANKETE UOČI FRANCUSKIH IZBORA: Predviđaju da će Marin Le Pen izgubiti u drugom krugu!

Čelnica francuskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen vjerovatno će biti pobjednica prvog kruga francuskih predjsedničkih izbora u aprilu, pokazalo je novo istraživanje javnog mnijenja objavljeno u četvrtak. Druge ankete pak ukazuju da će čelnica ekstremne desnice u drugom krugu izgubiti od nezavisnog kandidata Emanuela Makrona, javlja Rojters.

Istraživanje Haris Interaktiva pokazalo je da će 23. aprila šefica Nacionalnog fronta dobiti 24 odsto, a Makron 21 odsto glasova. Fransoa Filon, konzervativac za kojeg su ankete još prije dvije nedelje – prije nego je izbio skandal s navodno fiktivnim poslom i plaćanjem njegove supruge – pokazivale da će dobiti izbore, sada se nalazi na 19 odsto.

Dvoje pobjednika prvog kruga idu u drugi, 7. maja. Ankete predviđaju da će centrista Fransoa Bajru, ako bude kandidat, dobiti pet odsto u prvom krugu. Međutim, on još uvijek nije zvanično najavio kandidaturu. Ako to ne učini, njegovi glasači dat će, najvjerovatnije, svoj glas Makronu ili Filonu.

Rezultati dvije anketa objavljene u srijedu uveče Le Pen su dali sličnu prednost pred Makronom u prvom krugu izbora, i takođe su pokazale da će bivši investicioni bankar pobijediti u drugom krugu sa 63 odsto u odnosu na 37 odsto za Le Pen.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj