BIJELA KUĆA BEZ KOMENTARA! Snowden odbacio glasine da ga Rusija uskoro planira izručiti Trumpu

Američki obavještajci navode da imaju informacije o tome da Rusija razmatra izručivanje Edwarda Snowdena kao “poklon” predsjedniku Donaldu Trumpu.

Viši američki zvaničnik, koji je analizirao niz vrlo osjetljivih obavještajnih izvještaja kaže da bi predaja Snowdena mogla biti jedan od poteza Rusije. Drugi izvor u obavještajnoj službi potvrdio je ove navode o ruskim razgovorima i napomenuo da su oni prikupljani od inauguracije.

Snowdenov advokat Ben Vizner, rekao je da oni nemaju informacije o bilo kakvim planovima koji se tiču njegovog izručenja. “Snowdenov tim nije dobio takve signale i nema novih razloga za zabrinutost”, rekao je Vizner.

Bivši zamjenik nacionalnog savjetnika za sigurnost Huan Zarate pozvao je Trumpovu administraciju da bude oprezna u prihvatanju ruske ponude za izručenje poznatog zviždača. “Za Rusiju, to bi bila win-win situacija”, rekao je Zarate. Bijela kuća nije imala komentar na ove navode, dok je Ministarstvo pravde saopštilo da bi pozdravilo povratak Snowdena koji se trenutno suočava s federalnim optužbama koje nose minimalno 30 godina zatvora.

Navode je putem Twittera komentirao i sam Snowden – “Napokon: neosporni dokaz da nikad nisam surađivao s ruskim obavještajcima. Nijedna zemlja ne razmjenjuje špijune jer bi se ostali bojali da su idući”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj