HOĆE LI KONAČNO BITI REAKCIJA: Nacistička oznaka na beretkama demonstranata u Zagrebu

Na skupu podrške vojnom roku u Zagrebu danas su se pojavili i demonstranti s beretkama na kojima je istaknuta oznaka koja imitira oznake nacističkog SS-a, prenosi televizija N1. Na oznaci piše latinska poslovica “Ubi solitudinem faciunt pacem appellant”, koja znači “Gdje pustoš naprave, nazovu je mirom”.

Portal “Antifašistički vjesnik” piše da je dobio objašnjenje da je riječ o oznaci “Satnije taktički snajpera – Knin” iz 1994. godine.

“Antifašistički vjesnik” postavlja pitanje zašto niko dosad nije reagovao na postojanje oznake jedinice Hrvatske vojske koja koristi očiti SS simbol.

“Oznake na beretkama demonstranata za vojni rok nas neodoljivo podsjećaju na ustaško-nacističku-fašističku kombinaciju SS-a, ustaške bombe i rimske izreke. Na obodu oznake se nalazi tekst: `Ubi solitudinem faciunt pacem appellant` u prevodu s latinskog: ‘Gdje pustoš naprave, nazivaju mirom'”, navodi portal.

Isti izvor dodaje da je riječ o rimskoj izreci, kao i da je poznato da su italijanski fašisti preuzeli svoju ikonografiju od Rimljana.

“Na oznake ustašofilskih paravojnih jedinica HOS-a i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ nećemo više ni upozoravati s obzirom na to da premijer /Andrej Plenković/ kaže da je to ‘delikatno’ pitanje”, navodi se u komentaru “Antifašističkog vjesnika”.

Ispred zgrade Ministarstva odbrane u Zagrebu danas su gotovo u isto vrijeme održani protest zbog uvođenja vojnog roka i skup podrške uvođenju obaveznog služenja vojske.

ss-znak

(Global CIR / Tanjug)

Komentiraj