NA 25. GODIŠNJICU USPOSTAVE DIPLOMATSKIH ODNOSA: Zagreb dobija trg u središtu glavnog grada Rusije!

Zagreb će dobiti svoj trg u Moskvi. Tamošnja gradska vlast je pokrenula inicijativu da se jedan od trgova glavnog grada Rusije nazove po hrvatskom glavnom gradu. Kao sljedeći korak, na tom bi trgu u dogledno vrijeme trebao biti postavljen i spomenik Jurju Križaniću, hrvatskom svećeniku, piscu i političaru koji povezuje dvije države, piše Večernji list.

Ruska se strana nada da će pripreme za imenovanja biti gotove u najskorije vrijeme tako da proglašenje trga, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno u političkom ili drugom smislu, bude 25. svibnja, točno na 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Hrvatske i Rusije.

Dužnosnici se nadaju da će tom procesu pomoći i činjenica da je napokon imenovan hrvatski veleposlanik u Rusiji. Ovaj se potez može tumačiti i kao pokušaj ruske strane da pokaže dobru volju u otopljavanju odnosa između dvije država.

Vlasti Moskve, grada s više od 12 milijuna stanovnika, krajem 2016. poslale su pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem su ga, između ostalog, informirali o namjeri da imenuje jedan od trgova glavnog grada Rusije Zagrebačkim trgom. Pismo je potpisao Sergej Čerjomin, ministar vlade Moskve i vođa sektora vanjskopolitičkih i međunarodnih veza grada Moskve.

Zasad se ne zna točna lokacija trga koji bi nosi ime zagrebačke metropole.

Kao kuriozitet, iz ruskog se naziva “skver Zagreb” iščitava da će na njemu biti raslinja i stabala, tako da bi trg sličio zagrebačkom Svačićevu trgu ili pak Trgu slobode u Osijeku. Naime, uz “skver”, Rusi za ono što u hrvatskom pokriva riječ “trg”, imaju i termin “plošad”, koji označava trg bez hortikulture, odnosno neku vrstu platoa. Na primjer, Crveni trg u Moskvi je “plošad”, isto kao i zagrebački Trg bana Jelačića.

 

 

(Global CIR/Večernji list)

Komentiraj