TURSKA ISPADA IZ SVIH KOMBINACIJA, STVARA SE EVROPSKA VOJSKA! Šta piše u dokumentu koji će drastično promijeniti EU?

Zastupnici iz Evropske narodnjačke stranke, najutjecajnije političke skupine u Evropskoj uniji, iz čijih su redova tri trenutačna predsjednika triju glavnih institucija EU, smatraju da se EU treba prilagoditi novim okolnostima i mijenjati kako bi opstala.

U nacrtu svojevrsnog političkog manifesta koji je pripremila ova skupina, pod nazivom “Učiniti Evropu spremnom za 21. stoljeće”, iznose svoje viđenje budućnosti EU. Neke od promjena za koje se zalažu su u okviru onoga što se već i događa, poput zalaganja za mlade, investicije, uklanjanje birokratskih barijera za mala i srednja poduzeća, monetarnu uniju, ali neki će prijedlozi sasvim sigurno izazvati kontroverze, vjerojatno i u samim redovima Evropske narodnjačke stranke (EPP), kao što su ideje o smanjenju broja povjerenika u Evropskoj komisiji ili smanjenje područja u kojima se u Vijeću odlučuje jednoglasno.

Evropa je naše životno osiguranje

Ovaj dokument, pripremljen u vrijeme kada se EU sprema obilježiti 70 godina projekta ujedinjenja Evrope, nudi viđenje EPP-a kako se suočiti s izazovima i strahovima s kojima se suočava EU danas, u vrijeme kada prvi put jedna članica napušta EU, a i okolnosti u svijetu se mijenjaju.

“Evropljani su u strahu od gubitka kontrole nad svojim životima jer se suočavaju s izazovima bez presedana. Neki od tih izazova imaju tehnološki ili ekonomski karakter: digitalizacija, globalizirana ekonomija, klimatske promjene, drugi su stvoreni vanjskim faktorima: sukobi na Bliskom istoku, nekontrolirana migracija, terorizam, agresivna Rusija koja prijeti slobodi i miru, kao i okretanje SAD-a prema samom sebi.” Tako EPP na početku svoga političkog dokumenta opisuje izazove i poručuje da se zemlje članice samo kroz EU mogu suočiti s njima.

“Evropa je naše životno osiguranje u svijetu koji se dramatično mijenja, bez EU zemlje članice bit će oslabljene i na milost svjetskih kretanja. Ko god je pravi domoljub mora također biti uvjereni Evropejac.”

Skupina Evropske pučke stranke protivi se populizmu, mržnji i stvaranju straha. “Mi ne vjerujemo u strah nego u rješenja. Mi se zalažemo za evropski način života koji podrazumijeva slobodu umjesto represije, demokraciju umjesto diktature, suradnju umjesto egoizma, sigurnost umjesto mržnje i nadu umjesto pesimizma. To je ono što nas razlikuje od populista i s desne i s lijeve strane. Nas nadahnjuju naše zajedničko povijesno iskustvo, judeo-kršćanske vrijednosti i humanističko razmišljanje. Zato, mi se bezuvjetno zalažemo za ljudsko dostojanstvo, demokraciju, osobne slobode, jednakost, pravdu i solidarnost.”

Ovo su zajedničke vrijednosti EPP-a, ali ipak, protivnici ove stranke upozoravaju na dozu licemjerstva jer EPP i unutar sebe ima populističke lidere i stranke koje u svojim državama ne brane ovakva načela. Kao primjer navode Orbana i Mađarsku.

Problemi u provedbi

Na neki se način i problem provedbe zakona EU i poštivanja zajedničkih standarda od nekih država spominje u ovom dokumentu, iako ne izravno.

“Uvjereni smo da i EU i države članice moraju poštivati vladavinu prava i evropska demokratska načela. Etičko djelovanje i borba protiv korupcije preduvjeti su za vraćanje povjerenja naših građana. Naše vrijednosti znače da se jasni uvjeti koji su zacrtani u Kopenhagenskim kriterijima i Lisabonskom ugovoru poštuju ne samo tokom pristupnog procesa nego i nakon što postane punopravna članica.” Ova je poruka jasno upućena nekim novim članicama EU koje su se više borile protiv korupcije i poštivale standarde EU dok su pregovarale o članstvu, neko nakon što su postale članice EU. Prosvjedi u Rumunjskoj danas, problemi u Poljskoj i Mađarskoj su primjer toga. Ovoj skupini kao promatrač se priključila i Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Iako EU, pa i države gdje su na vlasti stranke iz EPP-a, priznaju da bez Turske ne mogu riješiti jedan od najvećih problema, izbjegličku krizu, EPP jasno ne vidi Tursku kao moguću članicu u EU iako se s njom već 12 godina pregovara o članstvu.

“Samo države koje geografski većinski pripadaju Evropi mogu dobiti članstvo u EU. Turska ne može dobiti punopravno članstvo jer bi to bilo osjetljivo i za Evropsku uniju i za samu Tursku. Zato mi želimo da Turska bude dio kruga naših partnera oko EU koji još ne mogu ili neće pristupiti Uniji”, piše u ovom dokumentu.

Temeljni principi

U EPP-u se zalažu za bezrezervno očuvanje četiriju temeljnih sloboda EU: slobodu kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi. “O ovim slobodama ne može se pregovarati. One su preduvjet za očuvanje europskog jedinstva koje ne želi mržnju i zidove”.

EPP ne vidi problem u budućem odnosu EU i nacionalnih vlada, smatra da se EU mora “povući” i ne miješati se u stvari koje države mogu same rješavati, ali surađivati tamo gdje bude potrebne zajedno djelovati.

“Odgovor na glasanje o Brexitu ne može biti manje ili više Evrope. Odgovor je bolja suradnja između Evropske unije i njenih država članica. EU i države koje je tvore nisu suprotstavljene. Naprotiv, one pripadaju jedne drugima. EU može uspjeti samo ako države članice budu uspješne i ako obje razine konstruktivno djeluju zajedno. Ova suradnja mora uključiti i građane.”

Iz redova ove stranke zalažu se i za smanjenje područja o kojima se u Vijeću odlučuje konsenzusom kako bi se time stalo na kraj praksi prema kojoj pojedine države članice često blokiraju odluke u Vijeću. Usvajanje odluka jednoglasno treba postati izuzetak, a ne pravilo. Ova skupina se zalaže za smanjenje broja povjerenika u Evropskoj komisiji kako bi se stvorio djelotvoran kolegij s relevantnim resorima.

Najava pobune

Ovo će sasvim sigurno izazvati negodovanje nekih država članica jer su one ustrajale na načelu “jedna članica – jedan povjerenik”, čime barem simbolički drže osjećaj ravnopravnosti u EU.

Ova se stranka zalaže i za stvaranje europske vojske, kao dugoročni cilj. “Mi želimo stvarnu europsku obrambenu politiku koja zahtijeva i stvaranje stalnih operativnih zapovjedništava, strukturnu suradnju i razmjenu informacija, i borbene jedinice koje su spremne djelovati u bilo kojem trenutku. Tražimo korištenje punog potencijala koji daje Lisabonski ugovor o obliku zajedničke sigurnosti”.

Ova se skupina, prema ovom dokumentu, zalaže za “obrambenu Uniju” koja će ojačati vanjsko djelovanje i angažiranje bilo u okviru UN-a, NATO-a ili putem koalicije voljnih zemalja.

“Vrlo uska suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama esencijalna je za cijelu Evropu. Moramo brzo izgraditi ovu sigurnosnu uniju i dopustiti državama članicama koje su pod posebnim prijetnjama međunarodnog terorizma da zajedno djeluju. Zato smo spremni prihvatiti više brzinsku Evropu u ovom području”, kažu i spominju da je dugotrajni cilj stvaranje europskih oružanih snaga.

U ime Zastupničkog kluba pučana ovaj dokument će predstaviti i na summitu lidera EPP-a na Malti krajem marta, na kojem će sudjelovati i šefovi država ili vlada EU iz redova ove skupine.

Ključne činjenice

– Kao temeljni prinicipi Evropske unije ističu se sloboda kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi. “O ovim slobodama ne može se pregovarati. One su preduvjet za očuvanje evropskog jedinstva koje ne želi mržnju i zidove”

– Evropska unija bi trebala postati i obrambena unija, barem za one koji to žele pa posebno ističe da se “mora dopustiti državama članicama koje su pod posebnim prijetnjama međunarodnog terorizma da zajedno djeluju”

– Samo države koje geografski većinski pripadaju Evropi mogu ući u EU. Turska ne može dobiti punopravno članstvo jer bi to bilo osjetljivo i za EU i za Tursku. Želimo da Turska bude dio kruga naših partnera oko EU

– Nacrt se zalaže za smanjenje broja područja o kojima se u Vijeću odlučuje konsenzusom kako bi se stalo na kraj praksi prema kojoj pojedine države članice često blokiraju odluke u Vijeću. Isto tako se smanjuje i broj povjerenika

 

 

 

(Global CIR/JL)

Objavljeno u:

Komentiraj