NOVE PROVOKACIJE: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu, reagovali Tramp i Abe

Sjeverna Koreja ispalila je rano jutros balističku raketu u Japansko more, što je prvi put od kad je Donald Tramp na čelu Sjedinjenih Američkih Država.

Pjongjang je testirao raketu srednjeg dometa koja je pala u Japansko more, saopštio je Pentagon, a ne interkontinentalna balistička raketa čije lansiranje je Sjeverna Koreja najavljivala. Lansiranje rakete uslijedilo je samo dan nakon što se Tramp sastao u Vašingtonu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i dva dana nakon telefonskog razgovora sa kineskim predsjednikom Sji Djinpingom, podseća Rojters.

Japanski premijer Šinzo Abe osudio je sjevernokorejsko lansiranje raketa kao “apsolutno neprihvatljivo”, dok je predsjednik SAD Donald Tramp naglasio da SAD podržavaju Japan “sto odsto”. Abe i Tramp su održali zajedničku konferenciju odmah pošto je Pjongjang lansirao balističku raketu prvi put ove godine.

U svečanoj sali Trampove kuće na Floridi, Abe je pročitao kratku izjavu u kojoj je pozvao Pjongjang da potpuno poštuje relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti. On je dodao da ga je Tramp uvjerio u američku podršku, kao i da prisustvo šefa Bijele kuće pokazuje njegovu odlučnost i posvećenost.

Tramp je upotrijebio još manje riječi rekavši “Želim da svako razumije i potpuno zna da SAD stoje iza Japana, našeg velikog saveznika, 100 odsto”, prenijele su agencije.

 

 

(Global CIR/B92)

Komentiraj