SIRIJSKA VOJSKA OSLOBODILA GRAD TADEF! Zabilježeni direktni sukobi za turskim snagama oko El -Baba, ‘pobuna’ u Istočnoj Guti pred konačnim gušenjem!

Sirijska vojska uz podršku Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oslobodila je od terorista grad Tadef u provinciji Halep, saopštili su iz ruskog Ministarstva odbrane, javlja Sputnjik.

Tadef je bio najjače uporište militanata na ulazu u grad Bab. Tokom operacije ubijeno je 650 terorista, uništena dva tenka, četiri oklopna vozila, 18 automobila sa instaliranim teškim naoružanjem i sedam minobacača.

„Tokom ofanzive na sjeveroistok provincije Halep, uz podršku avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, jedinice Oružanih snaga Sirije su oslobodile od terorista DAIŠ-a grad Tadef koji je bilo najčvršće uporište militanata na ulazu u grad Bab“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Navodi se da je u potpunosti preuzeta kontrola nad  putem u pravcu Rake, preko kojeg je vršeno snabdijevanje  odreda terorista naoružanjem i municijom u gradu Bab. Osim toga, tokom ofanzive sirijske vladine snage su izašle na liniju razgraničavanja sa formacijama Slobodne sirijske vojske, koja je dogovorena sa Turskom.

Sukobi sirijskih i turskih snaga

Dan ranije PRESS TV je izvijestio o direktnim sukobima između SAA i turske vojske koja provodi nelegalnu vojnu operaciju ‘Štit Eufrata’ na teritoriji susjedne Sirije.

Ovo se dešava u vrijeme kada je sirijska vojska pokrenula opsežne operacije oslobađanja  El-Baba od okupacije tekfirijske grupe DAIŠ. Prema istom izvoru, pet turskih vojnika je ranjeno, dok su uništena i njihova dva oklopna vozila.

SAA novom taktikom desetkovala “pobunjenike” u Istočnoj Guti!

Našavši se pred ogromnom mrežom rovova koji su iskopani oko najvećeg “pobunjeničkog” uporišta u Istočnoj Guti – Dume, Sirijska armija bila je primorana da pribjegne novim taktikama borbe.

Kako bi probila terorističku odbranu, 106. brigada Republikanske garde SAA sada sprovodi takovanu taktiku “zalogaja”, u kojoj sirijske snage zauzimaju po nekoliko metara, zbunjujući tako protivnika koji nije siguran da li treba da preduzima odbrambene akcije, da čeka ili da se povuče.

Prema navodima ratnih reportera, primjenom ove taktike česte su situacije da se protivnici nađu na svega desetinu metara jedni od drugih, uprkos prilično “otvorenom” terenu na kom se odigravaju borbe. Od početka korištenja ove taktike, SAA je za par nedjelja uspjela da stigne na puškomet od Medicinskog tornja koji se uzdiže iznad Dume, nekadašnjeg simbola “otpora” Asadu.

Zauzmanjem Medicinskog tornja, sirijske snage bi bile u poziciji da pokrenu sveobuhvatnu akciju za oslobođenje Dume, čime bi i “pobuna” u ostatku Istočne Gute bila privedena kraju.

Pogledajte akcije sirijskih tenkova u operacijama na obodima Dume:

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj