VIDEO: Šta je Nil Armstrong čitavog života krio u tajnoj torbi?

Još uvijek nije jasno šta je tajanstvena torba predstavljala za Nila, da li je skrivao iz emotivnih ili intimnih razloga ili postoji neka dublja, skrivena priča

Ispostavilo se da je Nil Armstrong, heroj i prvi čovjek koji je stigao na Mjesec, imao tajno skrovište u kojem je čuvao svoje uspomene sa putovanja na Mjesec. Istoričari svemira su objavili neočekivano otkriće pošto su saznali da je Armstrong donio kući nekoliko stvari nakon istorijske misije Apolo 11.

Astronautova udovica, Kerol Armstrong, navodno je nakon njegove smrti 2012. godine našla nekoliko predmeta koji su bili sakriveni u ormanu, a o kojima Armstrong nikada nije govorio.

– Dobio sam poruku od Kerol Armstrong u kojem mi piše kako je našla jednu od Nilovih bijelih torbi punu malih predmeta, a koji su dio opreme sa Mjeseca – rekao je doktor Alen Nidel, kustos istorijskog odjeljenja u Nacionalnom Smitsonijan muzeju za vazduhoplovstvo i svemir u Vašingtonu.

Astronauti ovu torbu su nazvali “McDivitt Purse” i tokom misije slijetanja na Mjesec koristili su je svi članovi posade.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom NASA blogu navodi se kako su predmeti u torbi od neprocjenjivog istorijskog značaja, i da su skoro sigurno bili dio putovanja misije Apolo 11.

Među predmetima pronađenim u torbi su i pojas koji je Nil nosio, kablovi za napajanje kao i čuvena kamera koja je zabilježila Armstrongov “veliki korak za čovječanstvo”, načinjen na površini Mjeseca 20. jula 1969. godine.

Koliko mi znamo, Nil nikada nije komentarisao postojanje ovih predmeta, niti ih je ko vidio za ovih 45 godina otkako se vratio sa Mjeseca – zaključio je Nidel.

 

Ko je odnio torbu sa “gomilom đubreta”?

Kada je Apolo polijetao da bi se vratio na Zemlju, pored opreme koju su vraćali i uzoraka kamenja sa Mjeseca ostala je jedna torba sa “gomilom đubreta”.

Astronauti su razmišljali šta će sa tim. Nakon slijetanja, niko nije vidio ovu torbu, a kako je uzbuđenje zbog događaja koji je promijenio istoriju svijeta savladavalo sve, niko nije ni razmišljao o torbi. Odnosno, skoro niko, jer jedan čovjek jeste.

Nil Armstrong je torbu očigledno skrivenu prenio do svoje kuće, gdje je sakrio a o njoj nije govorio ni najbližima. Čak ni njegova žena sa kojom je bio jako blizak nije znala za ovu tajnu.

Još uvijek nije jasno šta je tajanstvena torba i predmeti u njoj predstavljala za Nila, da li je skrivao iz emotivnih ili intimnih razloga ili postoji neka dublja, skrivena priča iza cijele ove misterije.  Astronautovi predmeti su pozajmljeni Smitsonijan muzeju i dostupni za posjetioce.

 

(Global CIR/Telegraf.rs)

Komentiraj