OSJETLJIV TRENUTAK ZA KANADSKOG PREMIJERA: Prvi susret Trumpa i Trudeaua

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak će primiti Justina Trudeaua, a radi se o osjetljivom susretu za kanadskog premijera koji se nada ishoditi kompromis o slobodnoj trgovini ali i naglasiti svoja različita stajališta, posebno vezano uz imigraciju.

Treći strani čelnik kojega prima novi republikanski predsjednik, nakon britanske premijerke Therese May i Japanca Shinza Abea, Trudeau je obećao razgovarati “iskreno i s poštovanjem” s novim stanarom Bijele kuće.

“Kanada će uvijek ostati vjerna svojim vrijednostima koje su od nas napravile iznimnu zemlju, mjesto otvaranja i poštovanja”, naglasio je on u petak u Yellowknifeu, središtu Sjeverozapadnih teritorija.

Gospodarske veze dviju ogromnih zemalja koje dijele najdužu granicu na svijetu iznimno su bogate: tri četvrtine kanadskog izvoza namijenjeno je južnom susjedu a Kanada je prva destinacija za izvoz tridesetak američkih država.

Novi pregovori oko sporazuma o slobodnoj trgovini koje želi Trump između svoje zemlje, Kanade i Meksika, mogli bi biti vrlo teški.

Američki predsjednik nije se izjasnio o pravcu kojim namjerava usmjeriti pregovore.

Žestoki pristaša slobodne trgovine, Trudeau je tijekom američke izborne kampanje upozorio na iskušenje “povlačenja” i “protekcionizma”.

Podsjetio je u petak da “milijuni dobrih radnih mjesta s obje strane granice” ovise o nesmetanom protoku dobara i ljudi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj