PREMIJER TUZLANSKOG KANTONA: Protesti prije tri godine bili pokušaj rušenja države

Početak februara 2014. godine obilježili su veliki protesti širom Federacije BiH, a sve je krenulo iz Tuzle tih dana, nakon što su radnici nekolicine tuzlanskih preduzeća mjesecima ranije tražili svoja prava pred zgradom Kantonalne vlade.

O tome je li se do danas status radnika u BiH promijenio nabolje ili nagore, kakva je situacija u Federaciji BiH, ali i Tuzli, razgovarali smo sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem.

Na pitanje kako iz ove perspektive gleda na februarske proteste je odgovorio: “Stav SDA 7. februara 2014. a i danas je bio jasan – da je to bio pokušaj rušenja države, datum sramotan za cijelu državu, posebno za Tuzlanski kanton. Danas, nakon tri godine, stanje je puno bolje, ali ima još problema koji se rješavaju“.

Bego Gutić je u programu N1 govorio o tome kakvo je stanje zatekao kada je došao na vlast.

Bili su razni problemi, od privrede, do nekoliko državnih kompanija čiji status nije bio riješen. Zatekli smo i ogromni akumulirani deficit. Bilo je jedno vrlo složeno stanje, veliki broj nezaposlenosti. Danas se sve to promijenilo. Imali smo 90.000 nezaposlenih, a danas prema zvaničnim podacima Poreske uprave, blizu 10.000 je više zaposlenih nego kada je ova Vlada preuzela mandat“, komentarisao je premijer Gutić.

Istakao ja kako o fabrici Aida sada niko ne govori i koja je jedna od svijetlih primjera rada Vlade.

Zaposleno je 315 radnika, a dobili smo i strateškog partnera, uložen je slovenski kapital. Ne spominje se ni Tuzla kvarc, koji je cijelu godinu zaokupljao pažnju javnosti, Vlada je bila optuživana, iako je Tuzla kvarc privatna kompanija“, istakao je.

Kazao je i kako današnji protesti nisu opravdani.

Vidjećemo da su sva obećanja ispunjena. Četiri puta je bila otvorena prodaja dijela imovine TTU ali nije bilo zainteresovanog subjekta. Nakon četiri prodaje, TT energetik kupile su dio imovine i danas je TTU počeo sa radom. 15 radnika je već vraćeno, vraćaju se u fabriku, vraća se uprava, inžinjeri i 50 do 70 radnika u ovoj godini će biti zaposleno. Sva nezadovoljstva koja vidimo nisu opravdana. Ovdje se radi o pokušaju da Sindikat ponovo upravlja kompanijom“, naveo je Gutić za N1.

O Zakonu o stečaju je rekao: “Zakon o stečaju je proglašen neustavnim samo u dvije odredbe. Prva, da se radnici u prvi naplatni red stave i drugi član jeste onaj koji govori da se moraju evidentirati sva potraživanja radnika kojima je dužan stečajni upravnik. Ovdje nije problem koja će firma imati potraživanja, bitno je pitanje kako sačuvati stečajnu masu“.

O investitorima i ulaganjima u Tuzlanskom kantonu je kazao: “Tuzlanski kanton je zabilježio najveći broj zaposlenih na prostoru cijele Federacije i u našem kantonu imamo strane investicije. Očekujemo nastavak pozitivnog fonda, a najveći rast je industrijski. TK je privredno najpotentniji kanton, zapošljava najveći broj ljudi u realnom sektoru“.

Pozitivan primjer poslovanja je firma Dita, koja je krenula sa proizvodnjom.

Dita je jedan od problema koji smo rješavali zajedno sa Bingom i bez njegove pomoći ne bi uspjela“, kazao je.

 

 

(Global CIR/N1)

Komentiraj