SLUŽE SAMO ZA ODVRAĆANJE PAŽNJE OD PROBLEMA! Ruski ambasador: Pretjerane priče o raspadu BiH

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je da su glasine o raspadu BiH pretjerane i da im je cilj da podstaknu tenzije, te odvrate pažnju od stvarnih problema.

“Po mom mišljenju, glasine o raspadu BiH nisu samo pretjerivanje, one često cirkulišu sa ciljem da se namjerno stvore tenzije u zemlji kako bi se lokalnom stanovništvu i međunarodnoj zajednici skrenula pažnja sa istinski važnih problema vezanih za socijalni i ekonomski razvoj, sigurnost i radikalizaciju”, rekao je ruski diplomata.

On je rekao da su te glasine često povezane sa referendumom u Republici Srpskoj.

“Dozvolite mi da vas uvjerim: vlasti Republike Srpske su u potpunosti posvećene sprovođenju Dejtonskog sporazuma, ne dovode u pitanje principe tog sporazuma i aktivno ih promovišu, postupajući isključivo u skladu sa principima demokratije i unutar lokalnog pravnog okvira”, rekao je Ivancov.

On je rekao da je Dejtonski sporazum iz 1995. godine, kojim je okončan rat u BiH, uvijek bio kritikovan od strane nekih snaga.

“Bosna i Hercegovina funkcioniše na osnovu važećeg međunarodnog pravnog dokumenta koji sadrži sve neophodne osnovne principe. Mi, kao jedan od garanta tog mirovnog sporazuma, podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, decentralizaciju u sistemu odlučivanja, kao i osnovna pravila jednakosti, kompromisa i konsenzusa među narodima koji čine državu”, rekao je ruski diplomata.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj