ZAGREB DA SE DISTANCIRA OD NDH-a: Dačić otkazao put u Zagreb

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić otkazao je učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnog Evropi u Zagrebu. On je to učinio zbog izjava šefa hrvatske diplomatije Davora Štira.

“Imajući u vidu poslednja javna istupanja ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davora Štira, koja odudaraju od osnovnih principa poštovanja dobrosusjedskih odnosa i promocije regionalne saradnje i koja narušavaju dostignuti nivo povjerenja i razumijevanja temeljnih vrijednosti saradnje i poštovanja nacionalnog integriteta, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkazao je učešće na predstojećem sastanku u Zagrebu”, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se navodi da su Vlada Srbije i ministar Dačić u više prilika istakli posvećenost daljem razvoju saradnje u regionu i očuvanju stabilnosti regiona, ali da nasuprot tome, Hrvatska koja se deklarativno zalaže za evropsku integraciju regiona i jačanje regionalne saradnje, “svojim konkretnim činjenjem pokazuje upravo suprotne težnje”.

“Uloga Srbije u tom procesu ocenjena je od strane Evropske unije i brojnih drugih partnera kao ključna, a Srbija je u više navrata istaknuta kao sidro stabilnosti regiona”, navodi se u saopštenju povodom otkzivanja učešća na skupu 3. marta.

Ministarstvo je ocijenilo da se Hrvatska sada kao članica EU, za razliku od perioda kada je pregovarala o članstvu, ponaša na način koji je u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima EU i postulatima Unije.

“Više puta smo ukazivali na potrebu da se hrvatske vlasti distanciraju od pokušaja rehabilitacije Nezavisne države Hrvatske, koja je u istoriji ostala zapisana kao fašistička i ustaška tvorevina čiji su čelnici izvršili brojne zvjerske zločine i genocid nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda. To se odnosi ne samo na rehabilitaciju Stepinca, već i na korištenje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, nazivanje ulica imenom ustaškog ministra Mileta Budaka, podizanja spomenika ustaškom teroristi Barešiću, itd”, navodi se u saopštenju.

Srbija je u Drugom svjetskom ratu dala ogroman doprinos borbi protiv fašizma i za razliku od NDH, bila je na strani sila pobjednica, navodi se u saopštenju i dodaje da Srbija od takve politike nikada neće odstupiti, jer je “to vrednosno pitanje, oko koga ne može biti kompromisa”.

Ministarstvo je navelo da je u reagovanjima hrvatskih zvaničnika, prije svega ministra Štira, “primetan kritički diskurs ne prema zvjerstvima koja su činjena tokom perioda NDH, već upravo suprotno – prema legitimnim zahtjevima Republike Srbije da se Republika Hrvatska, kao članica Evropske unije, ogradi od takve prošlosti i sankcioniše svaki pokušaj revizionizma ustaške politike”.

“Uprkos svemu tome, duboko smo uvjereni da čak ni različita istorija ne treba da bude prepreka međusobnim odnosima i da je nužno potrebno da se usredsredimo na pitanja od zajedničkog interesa i da zajednički radimo u brojnim oblastima sa samo jednom idejom vodiljom – da idemo napred i da gledamo u budućnost, a ne na prošlost”, navodi se u saopštenju.

 

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. srbija se u 2 sv ratu distancirala od fašizma??? AHHAHHAHA pa ko je ovdje lud?

    Reply

Komentiraj