ZBOG NASTAVKA IZRAELSKE POLITIKE ILEGALNIH NASELJA: Merkelova otkazala susret sa izraelskom vladom

Njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je susret s izraelskom vladom, objavio je portparol vlade u Berlinu.

Službeni razlog otkazivanja sastanka zakazanog za 10. maj u Jerusalemu su izbori u septembru , mada jedan od razloga mogao bi biti i nezadovoljstvo Merkel izraelskim zakonom o legalizaciji naseljavanja spornih teritorija usvojen ranije ovaj mjesec, prenose izraelske dnevne novine Haaretz, pozivajući se na anonimne njemačke i izraelske izvore.

Izrael je tim zakonom, koji je osudio velik broj država i međunarodnih organizacija, omogućio da se nekretnine izgrađene na palestinskom teritoriju ne ruše.

“Znatno uzdrmano povjerenje”

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je nakon donošenja tog zakona saopštilo  da je time “znatno uzdrmano povjerenje u predanost izraelske vlade prema rješenju o dvije države”. Otkazivanje sastanka jedan je od nekoliko načina kojima će Njemačka izraziti svoje nezadovoljstvo tim zakonom i nastavkom izraelskog naseljavanja, piše Haaretz.

Njemački i izraelski čelnici, kao i njihovi visoki dužnosnici, sastaju se gotovo jednom godišnje od 2008. u Berlinu i Jerusalemu kako bi isticali blizak odnos  dviju država. Obje su se strane obvezale da će se idući krug razgovora između dviju vlada održati u novoj godini, rekao je portparol, a kao razlog otkazivanja naveo je “niz međunarodnih sastanaka u kontekstu njemačkog predsjedavanja skupinom G20”.

 

(Global CIR/Index)

Objavljeno u:

Komentiraj