META NIJE BIO FLYNN NEGO ODNOSI SA RUSIJOM? ‘Ovo je najveća drama u Bijeloj kući od početka Trumpova mandata’

Nakon što je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Michael Flynn podnio ostavku zbog prešućenih kontakata s ruskim dužnosnicima, Donalda Trumpa i njegovu administraciju već nakon mjesec dana mandata potresa skandal kojeg neki uspoređuju s čuvenom ‘aferom Watergate’.

Flynn je podnio ostavku nakon što se doznalo da je s ruskim veleposlanikom u Washingtonu razgovarao o ukidanju sankcija koje je Rusiji uvela administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame, a Flynnov najveći grijeh je što je pokušao zatajiti sadržaj tih razgovora, piše Guardian.

Flynn je bio laka meta za ruske ucjene

Guardian ide i toliko daleko da zaključuje kako je Flynnova ostavka zasad najdramatičnija posljedica najkaotičnijeg početka mandata neke američke administracije u novijoj povijesti te da se još ne može zaključiti hoće li njegov odlazak unijeti mir u Bijelu kuću i konačno razriješiti sumnje o predizbornim vezama Trumpovog tima s Kremljem. Zanimljivo je da je priopćenje Bijele kuće o Flynnovoj ostavci uslijedilo nedugo nakon što su u javnost iscurila obavještajna izvješća o tome kako je Bijela kuća upozorena da bi Flynn mogao biti slaba karika, odnosno laka meta ruskih ucjena.

U svojoj je ostavci Flynn naveo kako je “nenamjerno nepotpuno izvijestio” potpredsjednika Mikea Pencea i ostale o svojim razgovorima s ruskim veleposlanikom Sergejom Kisiljakom. Kada su prošloga mjeseca obavještajni podaci počeli curiti u javnost , Pence i drugi dužnosnici Bijele kuće tvrdili su da je Flynn kontaktirao s ruskim veleposlanikom oko dogovora za razmjenu božićnih čestitki te budućeg telefonskog razgovora Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

No, iz podataka koji su dospjeli u javnost bilo je očito da se razgovaralo o mnogo ozbiljijim stvarima – američkim sankcijama Rusiji te mogućnostima da ih Trump ukine nakon stupanja na dužnost.

Flynn je u ostavci ustvrdio da je “zbog brzog tempa događaja nenamjerno propustio potpredsjednika i druge izvijestiti o potpunim informacijama” u vezi svojih telefonskih razgovora s Kisiljakom. Naglasio je da se zbog toga ispričao Trumpu i Penceu i da su oni prihvatili njegovu ispriku.

US President-Elect Trump Holds Meetings At Trump Tower

Nove sumnje u miješanje Rusije u američke izbore

S druge strane, ruski su političari stali u obranu Flynna. Konstantin Kosačev, predsjednik Odbora za vanjsku politiku u ruskoj Dumi na facebooku je napisao da otkaz Flynnu “niej samo paranoja već nešto mnogo gore” dok je njegov kolega Aleksej Puškov na Twitteru objavio da “glavna meta nije bio Flynn nego odnosi s Rusijom”.

Problem Trumpove administracije, piše Guardian, mnogo je dublji od Flynnovog telefonskog razgovora s ruskim veleposlanikom iz prosinca prošle godine. Neki podaci koji su procurili daju naslutiti da Flynnovi kontakti s ruskim veleposlanikom datiraju još iz vremena prije izbora, pa se iznova otvaraju pitanja o tome jesu li Trump i ljudi iz njegove kampanje imali saznanja o ruskim pokušajima da utječu na ishod izbora. Niz obavještajnih agencija bave se tim sumnjama, kao i četiri kongresna odbora.

President Trump Holds Listening Session With Business leaders
Steve BannonFoto: NICHOLAS KAMM/AFP

Ultradesničar Bannon uspostavio paralelnu vlast

Osim toga, Flynnov odlazak također govori i o borbi koja se vodi unutar Bijele kuće gdje je, piše Guardian, skupina oko Trumpovog ultradesnog stratega Stevea Bannona uspostavila svojevrsnu paralelnu razinu odlučivanja posve zaobilazeći Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC). Bannon te još dvojica ultradesnih ideologa, Stephen Miller i Jared Kushner, uspostavili su parlaelnu instituciju odlučivanja o nacionalnoj sigurnosti kreirajući politike i donoseći brzopotezna naređenja i memorandume bez konzultacija sa stručnjacima iz Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Stoga je sasvim moguće da curenje informacija o Trumpovim razgovorima sa svjetskim liderima, kao i Flynnovim razgvoorima s Rusima, vjerojatno dolazi od zanemarenih i članova degradiranog Vijeća. Trump je bijesan zbog toga i zatražio je istragu o svemu tome, no očito je riječ o dubokom nezadovoljstvu i nefunkcioniranju odnosa unutar Bijele kuće.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj