RANJIV NA UCJENE? Trampov savjetnik za sigurnost podnio ostavku!

Penzionisani general američkih oružanih snaga Majkl Flin, koji je bio savjetnik predsjednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost, podnio je danas ostavku zbog kontroverze oko njegovih kontakata sa ruskim zvaničnicima prije dolaska nove administracije.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće rekao je da će Kit Kelog, koji je, takođe, penzionisani general, biti imenovan za vršioca dužnosti savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Flin se nešto ranije izvinio potpredsjedniku SAD Majku Pensu jer ga je doveo u zabludu kada je rekao da sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom nije razgovarao o sankcijama Moskvi.

Flinova ostavka desila se samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravde upozorilo Bijelu kuću prošle nedjelje da bi Flin mogao biti “ranjiv na ucjene” zbog kontakata sa Ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom prije inauguracije Trampa 20. januara.

Flinov odlazak predstavlja “otrežnjenje” na početku Trampovog mandata, a istovremeno mogao bi da uspori otopljavanje odnosa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Flin je ranije kazao potpredsjedniku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom te zemlje, a takav kontakt bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Kako se navodi, u opticaju za novog savjetnika za nacionalnu bezbednost su pored Keloga i bivši direktor CIA-e Dejvid Petreus i bivši zamjenik komandira američke centralne komande Robert Hauard, za koga se ističe da je favorit.

Američki dnevnik Washington Post pisao je prošle sedmice da je Flin u decembru prošle godine o toj temi razgovarao sa Kisljakom iako je Trampov tim to demantovao.

Iako je Flin na početku kategorički demantovao navode lista, potom je putem zvaničnog predstavnika precizirao da je “mislio da o tome nije bilo riječi, mada nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da to pitanje nije bilo na dnevnom redu”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj