REVOLUCIONARNA KARTA OTKRIVA ALARMANTNU ISTINU: Od 10 najzagađenijih gradova Europe, čak pet je u bivšoj Jugoslaviji

Milijarde ljudi diljem svijeta izložene su opasno zagađenom zraku, no razine onečišćenja dosta se razlikuju. Jedno je sigurno, najgore je u brzorastućim gradovima Azije i Afrike.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o količini sitnih čestica manjih od 2.5 mikrona po regijama pokazuje kolika je zapravo razina onečišćenja po gradovima diljem svijeta. Prema podacima je izrađena i AirVisual karta onečišćenja.

Primjerice, Pariz ima gotovo dvostruko veću količinu takvih čestica u zraku od onoga što je preporučeno – 18 mikrograma po kubičnom metru. Za usporedbu, u New Delhiju ih je 122 mikrograma po kubičnom metru, dok je najgora situacija u gradu Zabor u Iranu – 217 mikrograma štetnih čestica po kubičnom metru zraka.

Među najzagađenijim gradovima svijeta uglavnom se nalaze gradovi iz Indije, Saudijske Arabije, Irana i Kine.

Kada se uspoređuju podaci iz Europe, vidljivo je kako je stanje najgore u Tetovu u Makedoniji, gdje se u metru kubičnom zraka nalazi 81 mikrogram opasnih čestica. Još više zabrinjava činjenica da je čak pet od deset najzagađenijih gradova iz bivše Jugoslavije.

Među tih pet su Tuzla (BiH) s 65 mikrograma čestica po kubičnom metru, Skopje (Makedonija) s 45 mikograma, Pljevlja (Crna Gora) s 42 mikgorama i Bitola (Makedonija) s 40 mikrograma štetnih čestica po kubičnom metru zraka.

 

Zrak je vrlo onečišćen i u poljskim gradovima Pszczyna, Wodzislaw Slaski i Rybnik te u bugarskom gradu Dimitrovgrad.

Što se tiče onečišćenja u SAD-u prednjače gradovi u Kaliforniji – Visalia-Porterville, Hanfor-Corcoran, Portola, Fresno. Tu su i gradovi savezne države Pennsylvania, Lancaster i Lebanon.

Koristeći podatke WHO-a o onečišćenju zraka, autori projekta AirVisual napravili su globalan vizualni prikaz zagađenja, koji pokazuje kako više od 90 posto svjetske populacije udiše opasan zrak štetan po zdravlje. Samo iz tog razloga godišnje umre 7 milijuna ljudi.

AirVisual Earth prva je mapa koja pokazuje aktualne podatke o zagađenju.

Zabrinjavajuće je to što je u Zagrebu jutros zabilježeno oko 100 µg/m³ lebdećih čestica, a to ga smješta u vrh gradova s najnižom kvalitetom zraka u Europi.

Interaktivnu kartu uz pomoć koje možete pratiti onečišćenje možete pronaći ovdje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj