ČLANOVI DF-a ISPRED PARLAMENTA CRNE GORE: Ukinut imunitet Mandiću i Kneževiću

Skupština Crne Gore ukinula je imunitet liderima opozicinog Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Oni se sumnjiče da su umiješani u organizovanje terorističkih napada u izbornoj noći prošle godine.

Ispred zgrade crnogorske skupštine okupljeni su lideri i simpatizeri pokreta Demokratski front. Oni su uvredljivim povicima dočekali poslanike vladajuće koalicije na ulazu u parlament, prenijela je RTCG. Inače, opozicija bojkotuje rad parlamenta od vanrednih parlamentarnih izbora, 16. oktoba prošle godine. Dio Bulevara svetog Petra Cetinjskog je zatvoren za saobraćaj.

Ispred zgrade parlamenta su Mandić i Knežević. Poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović zahvalio je opozicionim kolegama koji su iskazali solidarnost s tim savezom.

Prihvatili su da ne ulazimo u dalje igre s Milom Đukanovićem i da bojkotujemo izbore u Nikšiću. Ne želimo da se ponašamo kao da je u Crnoj Gori sve normalno, a znamo da se uvodi diktatura“, rekao je Radunović.

Andrija Mandić je ocijenio da, napadom na njega i Milana Kneževića, bivši crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović pokušava da zaplaši crnogorske građane. “On nama ne može ništa! On ne može da nas zaplaši!“, poručio je Mandić.

On je istakao da je napad na DF,ipak, imao pozitivan odjek jer je opozicija pronašla zajednički jezik i način za novi početak. “Najveća snaga leži u jedinstvu opozicije i za nju će DF još snažnije da se zalaže”, kaže Mandić i dodaje da će to objedinjavanje ubrzati pad vlasti.

Nakon što je Administrativni odbor Skupštine Crne Gore u ponedjeljak odlučio da ukine imunitet Mandiću i Kneževiću, opozicija je odlučila da bojkotuje lokalne izbore u Nikšiću, zakazane za 12. mart.

Portal CdM prenosi da je u Podgorici vidljivo povećano prisustvo pripadnika policije, posebno u centru i oko Skupštine, gdje su još juče postavljene zaštitne ograde. Policija je, kako se navodi, pretraživala I salu u kojoj se održava zasjedanje.

Mandić i Knežević se sumnjiče za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekivanja, sa ciljem vršenja krivičnih dijela terorizma i drugih krivičnih dela.

Prema navodima Glavnog specijalnog tužioca, postoji osnovana sumnja da su Mandić i Knežević počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, jer su postali članovi kriminalne organizacije koju su 2016. godine osnovali Eduard Širokov i Vladimir Popov, sa ciljem vršenja krivičnih djela terorizma i drugih krivičnih djela.

Mandić i Knežević su, kako se navodi, prihvatili da postupaju po nalozima organizatora kriminalne organizacije, da organizuju protestne skupove koji će biti iskorišćeni za napade na Skupštinu od članova kriminalne organizacije, a za koje bi prethodno bilo obezbijeđeno oružje.

 

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj