MEĐUSOBNI OKRŠAJI TERORISTIČKIH FRAKCIJA U SIRIJI! Assad: Mi donosimo odluke, Rusija poštuje naš suverenitet

Odluke o situaciji u Siriji donose njene vlasti, a ne Rusija, ali bez podrške Rusije situacija u zemlji bila bi lošija, izjavio je predsjednik Sirije Bašar el Asad u intervjuu francuskom radiju „Evropa 1“.

„Ne, predsjednik Vladimir Putin ne donosi odluke u Siriji. Mi donosimo odluke. Rusija poštuje naš suverenitet. U svakoj pređenoj fazi, strateškoj ili taktičkoj, postojala je saradnja sa Sirijom. Oni nikad ništa nisu radili bez konsultacija sa nama“, istakao je Asad.

On je dodao da bi „bez pomoći Rusije situacija bila lošija“. „Ali, koliko lošija? Niko ne zna. Ne mogu vam reći da li bi vlada opstala ili pala. Ali, sigurno je da je podrška Rusije bila presudna za slabljenje DAIŠ-a i Nusra fronta“, dodao je Asad.

Sirijski predsjednik optužio je zapadne zemlje da podržavaju teroriste na području Sirije. Asad je rekao da teroristi „koriste pomoć zapadnih zemalja, uključujući i Francusku i Veliku Britaniju“. „Od prvog dana sukoba Francuska je podržavala teroriste u Siriji i direktno je odgovorna za ubistva u našoj zemlji“, istakao je Asad.

U intervjuu za francuski radio Asad je govorio i o kontaktima Sirije sa francuskom obavještajnom službom. Na pitanje da li su postojali kontakti Sirije i francuske obavještajne službe, Asad je odgovorio: „Na neki način imali smo indirektne kontakte“.

„U stvari, tokom posjete francuskih parlamentaraca, među njima su bili tajni agenti. Znači, takvi kontakti postoje“, dodao je on kao odgovor na pitanje da li je imao lični kontakt sa francuskom obavještajnom službom. „Naravno, francuske vlasti rekle su da je to delegacija parlamentaraca. Ali to nije istina. Postoji mnogo kanala komunikacije“, dodao je Asad.

Trampov ukaz o „zaštiti od terorizma“ nije usmjeren protiv Sirijaca

Sirijski predsjednik ne smatra da je sporni ukaz predsjednika SAD Donalda Trampa kojim se ograničava ulazak izbjeglica iz nekih zemalja, uključujući Siriju, usmjeren protiv Sirijaca.

„On je usmjeren protiv terorista koji žele da se infiltriraju na Zapadu. I to se već dogodilo. To se dogodilo u Evropi, uglavnom u Njemačkoj“, rekao je Asad. Po njegovom mišljenju „Trampov cilj je zabrana ulaska u zemlju za takve ljude“.

„Ono što me brine je mogućnost povratka Sirijaca u Siriju, da se ne šalju iz SAD. Ne bih želio da vidim kako imigriraju u druge zemlje. A ono što bi me usrećilo je to da mogu da se vrate u Siriju, jer oni žele da se vrate. Pošto većina Sirijaca odlazi zbog terorizma i zbog zapadnih sankcija“, istakao je Asad.

On je dodao da namjerava da „traži od predsednika SAD i zapadnih zemalja da ukinu embargo i prestanu da podržavaju teroriste“.

Delegacija ‘pobunjenika’ spremna za sastanak u Astani

Delegacija sirijskih pobunjenika na mirovne pregovore o Siriji koji će se ove sedmice održati u Astani šalje tim “tehničkih eksperata” kako bi razmotrili načine održavanja prekida vatre, saopštila je delegacija u elektronskoj formi.

Pregovori su trebali da počnu danas, ali su odgođeni do sutra zbog kasnog dolaska delegacije ‘pobunjenika’ koja je čak zaprijetila bojkotom sastanka. Pregovorima će još prisustvovati predstavnici Rusije, Irana, Turske i UN.

Terorističke skupine zapale u međusobne sukobe

Proteklih dana sirijske provincije Idlib i Hama svjedoče žestokim međusobnim obračunima između dojučerašnjih i višegodišnjih saveznika. Kako prenose mediji, jučer je Jund al-Aqsa (grupa bliska Al-Qaidi) pogubila oko stotinu ratnih zarobljenika koje je držala u svojim zatvorima. Medijski ogranak ove terorističke grupe je objavio ovu informaciju, a uz nju su priložene i fotografije nekoliko ubijenih protivničkih vojnika.

Podsjetimo, Jund al-Aqsa već šest mjeseci se sukobljava sa grupom Harakat Ahrar Al-Sham, a glavni razlog je kontrola teritorija u Idlibu i Hami, ali i optužbe na račun Jund al-Aqse da održava kontakte sa DAIŠ-em.

Međutim, sukobi su eruptirali nakon potpisivanja primirja u Siriji krajem prošle godine, a pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske. Od tada, Jabhat al-Nusra (sirijska Al-Qaida, kasnije poznata i pod imenom Jabhat Fateh al-Sham) se sukobljava sa drugim grupama u Idlibu i Hami, jer dogovoreno primirje nije obuhvatilo Al-Nusru. Al-Nusra je ovakav dogovor shvatila kao izdaju bivših saboraca. Ubrzo nakon toga u Siriji su formirane dvije velike koalicije; jedna okupljena oko Al-Nusre i druga koalicija koja se bori protiv nje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj