ZBOG UPOZORENJA NAUČNIKA: UEFA istražuje štetnost udaranja lopte glavom

Evropska fudbalska organizacija (UEFA) najavila je da će pokrenuti istraživanje na tragu nedavnih rezultata britanskih naučnika koji tvrde da često udaranje lopte glavom kod fudbalera može izazvati demenciju i druge poremećaje

Rukovodstvo UEFA-e saopštilo je da će analizirati nedavno naučno istraživanje koje je pokazalo da dugogodišnji udarci lopte glavom kod fudbalera mogu izazvati oštećenja mozga i demenciju kakva se često pojavljuje kod boksera ili profesionalnih igrača američkog fudbala.

“Kako bismo prikupili više inforamcija o toj temi, UEFA će pokrenuti i vlastito istraživanje. Cilj nam je da na najmanji nivo smanjimo zdravstvene rizike za mlade fudbalere tokom treninga i utakmica“, navodi se u saopštenju.

Ne otkrivajući ime kluba, iz UEFA-e je saopšteno da će istraživanje podržati i neki engleski premijerligaški timovi.

Naučnici sa univerziteta u Londonu i Kardifu su proveli istraživanje na bazi podataka o 14 bivših fudbalera koji su u periodu od 1980. do 2010. godine imali probleme sa nervnim sistemom i liječeni na psihijatriji. Kod šest preminulih fudbalera je naknadnim testovima utvrđeno da su imali izlive krvi u mozak.

Naučnici tvrde da postoji logična i čvrsta veza između čestog udaranja lopte i sudaranja igrača glavama u duelima i pojave oštećenja mozga i razvoja demencije kod tih igrača.

Udruženje profesionalnih fudbalera Engleske je još prošle godine uputilo apel da se djeci uzrasta do deset godina zabrani udaranje lopte glavom, jer je rizik najveći kod mlađih fudbalera.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj