HRVATSKA PREDSJEDNICA NA MINHENSKOJ KONFERENCIJI: Miješanje Rusije je prijetnja intergacijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Munchenu da je miješanje nekih zemalja, posebno Rusije, prijetnja integracijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO.

Njezina izjava uslijedila je dan uoči susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i nakon što je nedavno rekla da Moskvu vidi kao partnera u stabiliziranju prilika u tom dijelu Europe.

“Euroatlanske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju”, rekla je Grabar-Kitarović na međunarodnom skupu o Balkanu uoči početka sigurnosne konferencije u Muenchenu.

Ocijenila je da su EU i NATO izgubili interes za jugoistočnu Europu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i “uključenost trećih zemalja, posebno Rusije”.

‘Ne toleriramo miješanje’

“Hrvatska snažno podupire proširenje EU-a i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike”, rekla je predsjednica.
“Ono što ne toleriramo je miješanje drugih država u donošenje odluka što se događa u nekim susjednim državama”, istaknula je spomenuvši kao primjer Crnu Goru.

Crnogorske vlasti terete bivšeg zapovjednika srpske žandarmerije Bratislava Dikića i dvojicu ruskih državljana da su bili vođe skupine terorista koji su u izbornoj noći u listopadu 2016. planirali kaos ispred crnogorskog parlamenta, zauzimanje institucija i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

“Crna Gora je bila izložena pokušajima mijenjanja smjera i svrgavanja vlasti, što jedva da je bilo primjećeno”, rekla je Grabar-Kitarović.
Pozvala je EU da ne “ostane slijepa” prema mladim demokracijama i da pomogne Makedoniji, koja u suprotnom neće moći biti “čuvar” od ilegalnih migracija.

Borba protiv radikalnog ekstremizma

“Europa bi trebala ozbiljno razmisliti kako se boriti protiv radikalnog ektremizma, rasta etničkih napetosti i hibridnih prijetnji koji oblikuju politički okoliš u našem okruženju”, rekla je predsjednica.

“Gubimo i srca i umove ljudi, ako brzo ne djelujemo netko će drugi uskočiti na naše mjesto”, istaknula je Grabar-Kitarović.
Predsjedatelj minhenske konferencije Wolfgang Ischlinger smatra da je europski integracijski proces pred ozbiljnim izazovima.

“Zato je važno da se ne bavimo samo populizmom, nego da ne zaboravimo kako je sigurnost EU-a moguća samo ako naši susjedi žive u miru”, istaknuo je njemački diplomat. “Moramo vratiti fokus na ono što se događa u tom dijelu svijeta”, dodao je.

Predsjednik Njemačkog atlanskog saveza Christian Schmidt podsjetio je da se NATO u posljednjih 25 godina proširio na nekoliko država Balkana i da je iduća na redu Crna Gora. “Nakon nje više neće ući puno država i zato se moramo držati zajedno”, naglasio je Schmidt, ujedno njemački ministar poljoprivrede.

 

(Global CIR/net.hr)

Komentiraj