NEĆE IH NI ZID ZAUSTAVITI? Meksički krijumčari droge koriste i katapult

Krijumčari droge na meskičko-američkoj granici na sve načine pokušavaju da zaobiđu postavljene prepreke. Od tunela do vazdušnih lansera. Kako se prije neki dan ispostavilo, ni katapulti nisu toliko loši.

Sprave koje su rimske legije uvele u redovnu borbenu upotrebu prije nekoliko hiljada godina ni danas nisu potpuno izgubile na funkcionalnosti. Istina, ne služe više za rušenje utvrđenja i zidova, već za njihovo zaobilaženje.

Tokom uobičajene patrole, američki graničari spazili su nekoliko ljudi kako bježe od dijela granične ograde blizu Daglasa u Arizoni. Kada su prišli imali su šta i da vide – katapult nakačen na zid i dva velika paketa marihuane. Možete da zamislite za šta je katapult služio.

Agenti su kontaktirali meksičke kolege, a onda i spustili katapult sa ograde, koji je, kako su se uvjerili prilikom detaljnije inspekcije, bio prilično pažljivo i umješno napravljen od zavarenih cijevi sa jakom oprugom i konopcem.

Meksički službenici konfiskovali su katapult, a američki su zadržali oko 25 kilograma marihuane raspoređene u dva paketa.

Ovo, inače, nije prvi katapult koji je služio za prebacivanje droge preko pomenute granice. Nešto robusnija sprava pronađena je 2011. godine na istom dijelu ograde. Američka Nacionalna garda ga je čak testirala da bi vidjela koliko je funkcionalan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj