(VIDEO) PODACI DOSTUPNI I GRAĐANIMA: Dodik na lobiranje u SAD potrošio 29 miliona KM, tvrdio da je “opozicija Karadžićevom režimu”!

Predsjednik RS Milorad Dodik se, unatoč lobiranju u SAD, našao na udaru američkih sankcija. On, ipak, tvrdi da rezultati opravdavaju milione dolara potrošenih na lobiranje u korist RS.

Vlada Republike Srpske potrošila je, kako smo nedavno objavili na našoj FB stranici, oko 30 miliona dolara iz budžeta tog entiteta na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama. Efikasnost utroška te velike sume novca je upitna, s obzirom na teško socijalno i ekonomsko stanje u Republikci Srpskoj, koje dobro ilustrira, između ostaloga, i nedavni kolaps tri banke. Pripremajući naše izvještaje od nadležnih predstavnika Vlade Republike Srpske pokušali smo dobiti komentar. Nismo, međutim, dobili nikakv odgovor.

Uz video-izvještaj, emitiran prošle noći u televizijskoj emisiji, i našoj web stranici prenosimo tekst tog izvještaja.

Prema podacima do kojih smo došli 29,6 miliona dolara potrošeno je na niz aktivnosti, od stvaranja publiciteta u medijima i podrške američkih zvaničnika, do konkretnijih ciljeva, kao što je kreiranje i provođenje pravne i diplomatske strategije u odnosu na aktivnosti Ureda visokog predstavnika, institucije koja nadgleda provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Takvi pravni i diplomatski savjeti su bili naročito skupi. Samo jednoj firmi, firmi Dewey & LeBoeuf, za šest mjeseci rada 2009. godine isplaćeno je blizu 1,7 miliona dolara. Troškovi lobiranja u korist Republike Srpske su dosegli vrhunac upravo te godine – više od 5,3 miliona dolara, da bi se kasnije ustalili na 2 do 3 miliona dolara godišnje.

Predsjednik RS Milorad Dodik se, unatoč lobiranju u Sjedinjenim Državama, našao na udaru američkih sankcija. On ipak tvrdi da rezultati opravdavaju milione dolara javnih sredstava. “Uspjeli smo promijeniti čitav politički dijalog koji je bio usmjeren protiv Republike Srpske,” izjavio je Dodik medijima u BiH i dodao da ta svota „nije mnogo.”

Vlasti RS u prosjeku su mjesečno izdvajale oko 350 hiljada dolara za potrebe lobiranja i promocije u SAD. Istovremeno, nisu blagovremeno, ili nisu uopće, realizirani obećani socijalni programi, poput subvencija za stambene kredite za mlade parove. Taj program bi Vladu u Banjaluci, prema procjenama, koštao između 45.000 i 68.000 dolara mjesečno.

Lobistički napori koji se u Washingtonu provode u korist i za račun Republike Srpske, za razliku od onoga što Vlada Republike Srpke i predsjednik tog entiteta Milorad Dodik propagiraju na lokalnoj političkoj sceni, jasno su distancirani od bilo kavih koraka vezanih za Radovana Karadžića, koga je Haški sud osudio na 40 godina zatvora za ratne zločine i genocid u Srebrenici.

Jedan od primjera tog distanciranja je pozivnica na ručak s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom, u restoranu Taberna del Alabardero, od 15. aprila 2015. godine, na kojoj se ističe da su oni bliski saradnici i stranačke kolege Milorada Dodika, „ i istaknuti članovi političke partije koja predstavlja opoziciju Karadžićevom režimu.”

Troškovi lobiranja u Washingtonu mogu se provjeriti u javnoj bazi podataka koju vodi američko Ministarstvo pravosuđa. Ta baza također sadrži faksimile i kopije dokumenata, također dostupnih najširoj javnosti.

 

(Global CIR/VOA)

1 Komentaron this Post

  1. dzaba je krečio, slaba mu je kamuflaža.

    Reply

Komentiraj