KOLINDA OTKRILA O ČEMU JE RAZGOVARALA S AMERIČKIM POTPREDSJEDNIKOM: ‘Iznenadio me njegov otvoren i srdačan stav’

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Münchenu se srela s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, a novinarima je otkrila o čemu su razgovarali.

‘Gospodin Pence i ja sastali smo se kratko, izmijenili nekoliko rečenica, ali vrlo srdačnih i konstruktivnih rečenica. Dogovorili smo se o daljnjoj suradnji. On danas ima niz sastanaka u području koja sada trebaju veću pozornost, od Afganistana, preko Baltičkih država, Ukrajine i slično. Svakako ćemo nastaviti razgovore. Već sam danas razgovarala s nizom drugih američkih dužnosnika, a sutra ću nastaviti s kongresmenima, odnosno senatorima, McCainom i drugima’, kazala je predsjednica.

Kako javlja N1 predsjednica je otkrila i detalje razgovora s američkim potpredsjednikom.

S Lavrovom glavna tema gospodarstvo

‘Razgovarali smo o daljnjoj suradnji i partnerstvu Hvatske i SAD-a i vrlo me ugodno iznenadio njegov otvoreni i srdačan stav’, kazala je Grabar Kitarović.

Komentirala je i razgovor s ruskim ministrom vanjskih poslova, Sergejem Lavrovom. ‘Razgovor s gospodinom Lavrovom je bio vrlo kontruktivan, vrlo dobar, srdačan, u jednoj dobroj atmosferi. Prošli smo niz bilateralnih pitanja. Zadržali smo se na razgovoru o gospodarstvu. Razgovarali smo o nekim našim tvrtkama koje su imale negativno iskustvo u posljednje vrijeme. Razgovarali smo kako to izgladiti. Drago mi je da je novi veleposlanik u Rusiji dobio agreman i da cemo okrenuti tu novu stranicu odnosa, a planira se i posjet ministra vanjskih poslova Ruskoj federaciji, o čemu smo danas razgovarali’, kazala je predsjednica.

Rafinerija u Bosanskom Brodu također tema

‘Posebno sam pokrenula i pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu. I dogovorili smo se da ćemo s jedne i druge strane, posebno strane Hrvatske i Ruske federacije, poduzeti mjere kako bi se što prije riješilo pitanje zagađenja zraka koje je na štetu ljudi s jedne i druge strane Save. Naravno, razgovarali smo posebno dugo i detaljno o jugoistoku Europe, o BiH, o Srbiji. Dogovorili smo daljnje korake i suradnju, jer osim što je Ruska federacija članica Savjeta za provedbu mira u BiH, svakako ima utjecaj u jugoistočnoj Europi. Voljela bih da Hrvatska bude jedna od tih zemalja s kojima će se razgovarati o potpori demokratskih procesa i razvoja društava i o miru i stabilnosti na jugoistoku Europe’, rekla je Grabar Kitarović.

Ruski utjecaj na jugoistoku Europe

Na pitanje je li joj Lavrov zamjerio izjavu da se Rusija miješa u unutarnja pitanja jugoistočne Europe odgovorila je: ‘Gospodin Lavrov iznimno cijeni iskrenost. Mi imamo dobar odnos dugi niz godina, uvijek smo vrlo iskreni. U međunarodnim odnosima cijene se političari koji su uvijek iskreni. Ja sam govorila o ruskom utjecaju na jugoistok Europe, koji oni svakako imaju, koji se manifestira i kroz investicije, gospodarsku djelatnost, političku suradnju i ostalo. I ono što očekujem je nastavak konstruktivnog dijaloga i međusobnog poštovanja’.

Nije željela komentirati odluku Vlade da ostane na uredu na Pantovčaku, budući da još nije dobila formalnu obavijest, niti obrazloženje te odluke. Ipak, priznala je da bi radije bila negdje drugdje.

Smanjeni troškovi Pantovčaka, no…

‘Nije to stvar mene osobno, što se meni sviđa. Riječ je o tome da je to sjedište Ureda predsjednika. Moja je dužnost prihvatiti mišljenje struke, onih koji su sve sagledali, sigurnost, prokol. Ono što mi jest bitno je smanjiti troškove. Mi smo već prepolovili broj dužnosnika. Smanjili smo i broj djelatnika i dalje ćemo raditi na racionalizaciji. To je i bila ideja preseljenja, radi smanjenja troškova. Ako to preseljenje nije isplativo, prihvatit ću te argumente. Ali dopustite da vidimo što je to Ministarstvo državne imovine navelo, da vidimo kako možemo dalje razgovarati’, kazala je predsjednica.

 

 

(Global CIR/N1/net.hr/Agencije)

Komentiraj