MOORE PROMIJENIO MIŠLJENJE O TUŽBI? Nadam se će na kraju biti više pravde, manje tuge i frustracije i za žrtve, i za preživjele i za BiH!

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Džonatan Mur smatra da će, ako su uslovi za uspješnu reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ispunjeni, to doprinijeti pravdi za žrtve, preživjele i za BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će iduće nedjelje biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

“Naš je savjet da, ako niste uvjereni da će revizija biti uspješna, veoma je važno profesionalno i detaljno razmišljati o toj mogućnosti”, rekao je Mur novinarima u subotu u Mostaru, i dodao da ima još puno otvorenih pitanja kao što su ko ima nadležnost i legitimitet za takvu odluku.

“Ako su uslovi za uspješnu reviziju ispunjeni i ako će se krenuti s revizijom do 26. februara, kao što je najavljeno, nadam se će na kraju biti više pravde, manje tuge i frustracije i za žrtve, i za preživjele i za BiH. Hoće li to biti krajnji rezultat revizije vrijeme će pokazati”, rekao je Mur.

Na pitanje kako ocjenjuje političko stanje u BiH i gdje vodi rasprava o federalizmu, Mur je rekao da je Bosna i Hercegovina po Dejtonu država dva entiteta i Brčko distrikta te da je činjenica da ne može biti u nekom drugom obliku bez konsenzusa.

“Teško je definisati samu federalizaciju u slučaju Bosne i Hercegovine, ali na koncu ništa nije moguće bez konsenzusa, kojega, nažalost nema, a primjer je i Grad Mostar”, dodao je Džonatan Mur.

Mostar je više od osam godina bez izbora, što je, po njegovim riječima, jako žalosno i nema nikakvog opravdanja.

“Jasno je svima da glavne političke stranke HDZ i SDA moraju naći konkretne prijedloge i promijeniti takvu situaciju što prije”, tvrdi Mur.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj