STAV SAD-a SE NE MIJENJA! Haley: Podržavamo dvodržavno rješenje za izraelsko-palestinsko pitanje

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley je izjavila da SAD sigurno podržavaju dvodržavno rješenje kako bi se okončalo izraelsko-palestinsko pitanje. Dodala je kako su SAD istovremeno otvorene i za nove ideje kojima će se postići međusobni dogovor između dviju strana.

Također, Nickolay Mladenov, UN-ov specijalni koordinator za bliskoistočni mirovni proces, na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a o stanju na Bliskom istoku kritikovao je odluku kojom se odobrava gradnja novih izraelskih naselja na privatnim palestinskim imanjima.

Istakao je kako takva odluka izraelske Vlade predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava. Naglasio je i da bi ova odluka, ukoliko ne bude poništena na Vrhovnom sudu, mogla izazvati ozbiljne probleme.

Na kraju je upozorio da će odluka o gradnji naselja naštetiti miru između dviju strana, ali i samoj ideji dvodržavnog rješenja. “Dvodržavno rješenje je jedini način kojim bi se udovoljilo legitimnim nacionalnim zahtjevima izraelskog i palestinskog naroda”, rekao je Mladenov.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj