IRAČKI PREMIJER NAJAVIO: Počela je druga faza operacije kojom ćemo osloboditi zapadni dio Mosula!

Irački premijer Hajder al Abadi najavio je u nedjelju početak vojne operacije radi istjerivanja terorista DAIŠ- a iz zapadnog dijela Mosula, koji je još pod kontrolom ekstremističkih milicija. “Najavljujemo početak nove faze operacije (kodnog imena) ‘Dolazimo Nineva’ kojom ćemo osloboditi zapadni dio Mosula”, rekao je al Abadi u televizijskoj izjavi.

Mosul je glavni grad sjeverne iračke pokrajine Nineve. “Naše hrabre snage oslobodit će ostatak grada, osloboditi građane od represije i terorizma koji provodi DAIŠ, dodao je Abadi. “Naša glavna misija jest osloboditi čovjeka prije nego što oslobodimo zemlju”.

Operacija preuzimanja počela u oktobru

Irački zrakoplovi bacili su letke nad zapadnim dijelom Mosula u kojima pozivaju militante DAIŠ-a na predaju, reklo je iračko ministarstvo obrane. Ofanziva počinje gotovo mjesec dana nakon što je al Abadi najavio da je Irak preuzeo punu kontrolu nad istočnim dijelom grada.

U oktobru prošle godine, uz američku potporu Irak je počeo operaciju preuzimanja Mosula od DAIŠ-a. Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, pod okupacijom je terorista od sredine 2014. godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj