KANADSKI PROFESOR TVRDI: Pronašao sam jedinu postojeću video snimku francuskog pisca Marcela Prousta

Kanadski univerzitetski  profesor tvrdi da je pronašao jedinu postojeću video snimku francuskog pisca Marcela Prousta, piše The Guardian. Crno-bijeli prizor svadbene povorke snimljene 1904. daje kratak pogled na muškarca u svojim tridesetima, s urednim brkovima, šeširom i u sivom baloneru kako se niz stepenice hitro spušta sam. Većina ostalih gostiju bila je u parovima.

Jean-Pierre Sirois-Trahan, profesor na Laval Universityiju u Quebecu, vjeruje da film koji je pronađen u arhivima Canadian National Cinema Centra, krije jedinu poznatu snimku slavnog autora. Sirois-Trahan kaže da video prikazuje vjenčanje Élaine Greffulhe, kćer grofice Greffulhe, koja je bila Proustova bliska prijateljica i i inspiracija za lik Oriane de Guermantesu njegovom romanesknom ciklusu U potrazi za izgubljenim vremenom.

 

Stručnjaci su uvjereni da se na snimci nalazi Proust

Luc Fraisse, direktor Revue of Proustian Studies, ne sumnja da film prikazuje Prousta. “Zato što znamo svaki detalj iz Proustova života, znamo iz nekoliko izvora da je tijekom tih godina nosio sivi baloner i polucilindar… Dirljivo je da možemo reći sebi da smo prvi koji smo vidjeli Prousta pored njegovih suvremenika… Iako bi bilo bolje da se malo sporije spuštao po onim stepenicama. Bilo je bolje kada smo usporili film”, rekao je Fraisse za Le Point magazine.

Profesor sa Sorbonne Jean-Yves Tadié, također stručnjak za Prousta, rekao je da je oduševljen. “Uvijek sam mislio da ćemo ga gledati na nekom filmu. Oblik lica, način odijevanja, sve odgovara njemu i identifikacija se čini uvjerljivom”, izjavio je Tadié za Le Point. Proust je umro 1922. u dobi od 51 godine. Njegovo najpoznatije djelo U potrazi za izgubljenim vremenom objavljeno je u sedam dijelova u periodu između 1913. i 1927. godine.

 

(Global CIR/Telegram)

Komentiraj