PUTIN POTPISAO DEKRET: Rusija priznaje dokumenta građana Donbasa!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznavanju dokumenata izdatih građanima Ukrajine i osobama bez državljanstva koje žive na teritorijama samoproglašenih Narodnih republika Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine dok se ne riješi situacija u ovim regionima, saopštila je pres-služba Kremlja.

“Ovaj ukaz donijet je zbog humanitarnih razloga… dok ne budu ispunjeni sporazumi iz Minska. Predsjednički dekret priznaje lična dokumenta stanovnika Donbasa kako bi oni mogli da legalno ulaze u Rusiju”, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“To je privremena mjera koja treba žiteljima Donbasa da vrati prava koja su izgubili pošto je Ukrajina prestala da im izdaje i produžava dokumente“, objasnio je Džabarov, koji je prvi zamenik predsjednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove. On je podsjetio da je Ukrajina prestala da izdaje dokumenta građanima koji žive u Donbasu, “a ljudi tamo i dalje umiru, rađaju se, a njihovim vozačkim dozvolama ističe rok“.

“Oni čak ne mogu ni da doputuju u Rusiju, dok svi ostali Ukrajinci mogu bez prepreka da prelaze rusko-ukrajinsku granicu. Jednostavno smo izjednačili njihova prava s ostalim državljanima Ukrajine“, dodao je Džabarov.

Inače, predsjednik LNR Igor Plotnicki izjavio je da je ovaj ukaz sudbonosna odluka, dok je predsjednik DNR Aleksandar Zaharčenko ocijenio da Putinova odluka govori o tome da borba žitelja Donbasa nije uzaludna. Priznavanje pasoša DNR i LNR u Rusiji je, istovremeno, “priznavanje zasluga i napora našeg naroda i naših ustanika koji su izdržali na bojnom polju i izveli nevjerovatan podvig u izgradnji države i uspotavljanju ekonomije”, dodao je Zaharčenko.

 

(Global CIR/Sputnjik/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj