GAŠENJE ANALOGNOG SIGNALA U BiH! Jusko: BiH će imati najsavremeniju digitalizaciju u regiji

Ministar prometa i komunikacija BiH, Ismir Jusko, najavio je da će Bosna i Hercegovina konačno preći sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuznu frekvenciju, dobiti 4G mrežu i početkom 2018. godine zauvijek ugasiti analogni signal.

-Mi smo u rekordnom roku završili i spremili sve preduvjete za puštanje testnog signala. Testni signal je pušten prije tri mjeseca, pokazao se izuzetno dobro na terenu. Odmah, u međuvremenu smo počeli sa pripremanjem, sa administrativno tehničke strane, za raspisivanje međunarodnog tendera. Prošle sedmice na Vijeću ministara usvojena je zadnja tačka u kojoj smo tražili dodatna sredstva da bismo išli na DVB-T2, što je najmoderniji sistem digitalizacije, svakako smo zakasnili za onaj stari. Provođenjem tog sistema digitalizacije mi ćemo imati vjerovatno najsavremeniju digitalizaciju u regiji-kazao je ministar.

-Čekamo sada da se dobiju zaključci sa VIjeća ministara, koji bi trebali doći već u toku ove sedmice Nakon toga raspisujemo međunarodni tender, nakon toga nabavka opreme i već do polovice ove godine, već od maja mjeseca pa do kraja godine ide instaliranje opreme širom BiH-dodao je Jusko.

– Ministarstvo prometa i komunikacija je u završnoj fazi kada je u pitanju politika sektora koja je preduslov da bi razvili 4G mrežu i nama je cilj da početkom 2018. godine zauvijek ugasimo analogni signal u BiH. Moramo biti iskreni i reći da sigurno idemo ispred svih rokova kada je u pitanju ovaj rad-bio je optimističan na kraju ministar prometa i komunikacija BiH.

Sljedeća obaveza Ministarstva prometa i komunikacija BiH je da, u saradnji sa RAK-om, izradi Prijedlog odluke o usvajanju minimalnih tehničkih uvjeta, koje TV prijemnici moraju ispunjavati za prijem signala u DVB-T2 standardu.

Rok za dostavljanje Prijedloga Vijeću ministara BiH radi razmatranja i usvajanja je 31.03.2017.godine.

 

(Global CIR/Istinomjer.ba)

Komentiraj