KADA JE POČEO SUKOB SA OBAMINOM ADMINISTRACIJOM? Prije godinu dana Netanjahu i Kerry održali tajni sastanak o kojem su tek sada upoznati mediji!

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je prošle godine regionalnu mirovnu inicijativu, koju je predložio tadašnji američki državni sekretar Džon Keri, prenosi danas AP.

Kako se navodi, Netanjahu je učestvovao na tajnom skupu, koji je organizovao Keri u južnom jordanskom gradu Akaba prošlog februara, na kome su bili prisutni i jordanski kralj Abdulah Drugi i egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi.

AP navodi da je Keri predložio da region prepozna Izrael kao jevrejsku državu – što je ključni zahtjev Netanjahua, u zamjenu za obnovu mirovnih pregovora sa Palestincima, koje bi podržale arapske zemlje.

Izraelski premijer je odbio tu ponudu, koja je podrazumevala značajno povlačenje Izraela iz “okupirane zemlje”, uz obrazloženje da ne bi bio u mogućnosti da dobije dovoljno podrške za to u svojoj Vladi.

Netanjahu i njegov kabinet odbili su da komentarišu taj događaj i na konferenciji održanoj u nedjelju fokusirali se na prošlonedjeljnu posjetu Vašingtonu i susretu sa predsjednikom Donaldom Trampom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj