NAKON SJEDNICE KOLEGIJA SDA U SARAJEVU: Izetbegović odgovorio Ivaniću i Savezu za promjene

Danas je u Sarajevu održan kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj su teme bile najavljena aplikacija revizije presude pred Međunarodnim sudom u Hagu, aktuelnoj situaciji u BiH i Amiru Zukiću, uhapšenom generalnom sekretaru SDA, javlja N1.

Nakon kolegija novinarima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji se na samom početku dotakao najavljene revizije presude.

Očekujemo da će Međunarodni sud pravde u Hagu prihvatiti naš zahtjev i da će biti donesena presuda koja će oslikati pravo stanje perioda rata u BiH. Pozivamo sve aktere u BiH i regionu da pitanje posmatraju kao pravno, koje nije usmjereno protiv bilo kojeg naroda. To je kvalitetan osnov za budućnost“, rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je poručio da će zakazati vanrednu sjednicu Predsjedništva. Bakir Izetbegović, je kazao da će doći na sjednicu ako Ivanić definiše zaključak na pravi način, u suprotnom neće.

Trebao je prvo obavijestiti kolege, a nije obavijestio ni Čovića ni mene. Ne trebamo preko medija saznati takve stvari. Odazvat ću se ako bude pravilno postavljeno pitanje, odnosno zaključak te sjednice. Odluka Predsjedništva BiH može biti poništena samo novom odlukom Predsjedništva BiH“, kazao je Izetbegović.

Savez za promjene najavio je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Softića i svih drugih oko revizije tužbe, uključujući i Bakira Izetbegovića te kazali da on izaziva ustavnu krizu u BiH i da će u BiH doći do raspada parlamentarne skupštine.

To je pritisak na nas da nam se zabrani pristup sudu i traženju pravde. Nećemo mi izazvati krizu, već oni koji žele pristicima spriječiti da dođemo do istine. Znamo šta se dogodilo u BiH prije 25 godina i tjerati nas da odustanemo od toga, da koliko toliko pružimo pravdu i približimo se definiciji istine je nekorektno. Ko se prema tom problemu ovako odnosi, izazvat će krizu“, smatra Izetbegović.

On se zapitao zašto ljudi iz Saveza za promjene “bivaju advokati onome što je uradio režim Miloševića i zašto se brinu za Srbiju, kada su oni Bosanci i Hercegovci”.

Zašto nam brane prići bliže pravdi i istini? Mi sve radimo unutar zakona i ustava. Ako će neko pokrenuti krivičnu prijavu, to je prihavltjiva stvar. To je pravi način da se ova stvar tretrira, a ne da se napušta vlast, da se šalju uvrede nakon svega što je urađeno Bošnjacima, nakon nagrađivanja ratnih zločinaca prije nekoliko mjeseci, nakon raspisivanja neustavnih referenduma…“, izjavio je Izetbegović.

Nadamo se da će Amir Zukić dokazati nevinost

“Očekujem da će pravosudni organi raditi profesionalno, nepristrasno i zakonito. Podsjećam na princip presumpcije nevinosti i da niko nije kriv dok se ne dokaže. Nadamo se da će uspjeti dokazati nevinost”, rekao je Izetbegović komentarišući odluku o pritvoru za sekretara SDA.

Predsjednik SDA je dodao da je stranka našla zamjenu za Zukića kako bi rad ostao neometan.

Podsjećamo, Zukiću je pritvor određen zbog utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a Fazlagiću zbog ponavljanja krivičnog djela. Zukića i Seida Fazlagića su prošle sedmice uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) po nalogu Tužilaštva KS, a u sklopu akcije “Bosna”.

Zukića se tereti da je zajedno s ranije uhapšenim Safetom Bibićem organizirao grupu koju je činilo više osoba radi nezakonitog zapošljavanja osoba i stranačkog kadra u javna preduzeća, dok se Fazlagića tereti za krivično djelo pomoći počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

 

 

(Global CIR/N1/Klix/Agencije)

Komentiraj