UDRUŽENJA ŽRTAVA RATA: Revizija presude je legalan proces

Više udruženja ratnih žrtava pozvalo je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladena Ivanića, i ministra vanjskih poslova, Igora Crnatka, da se uzdrže od protivzakonitih akcija usmjerenih na zaustavljanje podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, saopćilo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

– Revizija je legalan proces i svaki vaninstitucionalni pokušaji zaustavljanja agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde da podnese zahtjev za reviziju smatramo kršenjem zakona BiH. Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene predistražne radnje u pogledu sabotiranja, opstrukcija i blokada revizionog postupka Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde. Tražimo od Tužilažtva BiH da se odmah i neizostavno zabilježe sve izjave zvaničnika koji su pozvali i pozivaju na zaustavljanje revizionog postupka.

Mi, žrtve genocida, svaki ćemo sljedeći pokušaj zaustavljanja legalnog procesa revizije pred Međunarodnim sudom pravde, ma o kome se radilo, tretirati kao krivično djelo i ugrožavanje naših prava, kao i negiranje genocida. U vezi s tim podnijet ćemo krivične prijave protiv svakog pojedinca, grupe ili organizacije bez obzira na to da li se radilo o domaćim ili stranim zvaničnicima – citat je iz saopćenja Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Udruženja ratnih žrtava su pozvala sve međunarodne eksperte koji smatraju da mogu doprinijeti reviziji presude da se uključe i pruže podršku timu te doprinesu uspješnoj borbi žrtava za pravdu.

– Svakom onom ko smatra da može doprinijeti, vrata Instituta i Ekspertnog tima su otvorena. Mi, žrtve, pozivamo ih i ovog puta da to i urade – kaže se u saopćenju.

Potpisnici ovog saopćenja su: Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Žena – žrtva rata, Udruženje Žena Podrinja – Bratunac, Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća i Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš.

Sjednica kolegija SDA

U centrali SDA u Sarajevu prije nekoliko trenutaka počela je sjednica Kolegija ove stranke. Kako saznajemo, na Kolegiju će biti govora o aktuelnoj političkoj situaciju u BiH, reviziji BiH protiv Srbije, izborima u Stocu, nedavnim dešavanjima u Srebrenici…

Organi SDA, prema nezvaničnim informacijama trebali bi se izjasniti i o hapšenju generalnog sekretara SDA, Amira Zukića, ali i člana stranke, Seida Fazlagića.

 

 

 

(Global CIR/Agencije/Avaz)

 

Komentiraj