JA SAM BILA JAMAC STABILNOSTI ZADNJE DVIJE GODINE! Grabar-Kitarović: Hrvatskoj nameću nekakav uteg ustaštva i fašizma

“Ja sam bila jamac stabilnosti u ove dvije turbulentne godine mojega mandata”, poručila je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović, ističući da su procesi u tom periodu, u kojem su se promijenile čak tri vlade, mogli krenuti i u nekom drugom smjeru da je podlegla političkim pritiscima.

“Proces konzultacija bio je takav da je moglo krenuti u bilo kakvom pravcu da sam podlegla bilo kakvim političkim pritiscima”, izjavila je Grabar-Kitarović u intervjuu za Novu TV u povodu druge godišnjice svog mandata.

Ona je naglasila da se u svom radu držala Ustava i zakona, kao nezavisan predsjednik direktno izabran od građana.

Kao osnovne kvalitete koje je donijela kao predsjednik, u poređenju sa svojim prethodnicima, navela je stabilnost institucija, kontinuitet državne politike, promjenu političkog diskursa, uvođenje višeg koncepta zajedništva, sinergije rada, “pozitivnog natjecanja radije nego spuštanja ili ponižavanje jedni drugih”.

Ona je istakla niz svojih spoljnopolitičkih inicijativa te novo pozicioniranje Hrvatske u EU i NATO-u te uopšte na svjetskoj sceni.

Za svoje važno predizborno obećanje koje je ispunila građanima navela je koncept zajedništva koje je, tvrdi Grabar-Kitarović, počelo dominirati u hrvatskom javnom diskursu, za razliku od ranijih podjela.

“Čvrsto bih stala na tome da više nema toliko onih uvreda, ponižavanja, nema toliko podjela, počeli smo se konačno fokusirati na egzistencijalna pitanja, a ne na ideološka. To je bio jedan od mojih temeljnih ciljeva”, naglasila je predsjednik Hrvatske.

“Od institucija i društva očekujem da reagiraju i na nasilje prema meni“, kaže ona.

Kako dodaje, ne slaže se da u hrvatskom društvu raste netolerancija, već upravo suprotno, iako pred svima, kako ističe, u tome ima još puno posla jer u društvu, nažalost, još ima govora mržnje.

Odbacuje i prozivke da često među zadnjima osuđuje nasilje, te ističe da reaguje uvijek, u skladu s informacijama kojima raspolaže.

“Bilo kakav govor mržnje, bilo kakva netolerancija i govor mržnje koji osjećam i prema institucijama i prema sebi samoj, isto tako očekujem od odgovarajućih institucija da reagiraju, pa i od cijelog društva, da se konačno uljudimo i počnemo jedni prema drugima postupati s tolerancijom i poštovanjem”, naglasila je Grabar-Kitarović.

Ona je ponovila svoj stav kako se HOS-ovu ploču u Jasenovcu s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” ne može samo tako ukloniti ako je ni sam zakon ne zabranjuje.

“Ploča nije usmjerena na ono što se dogodilo u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu, što duboko poštujem. Ako smo pravna država, onda poštujemo svoje zakone. Ukoliko je statutom HOS-a to bilo regulirano godinama, a prije toga nisu reagirali ni moji prethodnici niti prethodne vlade, zašto sad to najednom postaje problem. Treba isto tako odati dužno poštovanje prema jedanaestorici mladića koji su poginuli braneći Hrvatsku i Jasenovac”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Jasnije nego bilo tko u RH osudila sam sve totalitarne ideologije”, dodala je ona.

Grabar-Kitarović je rekla da je “jasnije nego bilo ko u Hrvatskoj osudila sve totalitarne ideologije i vrlo jasno se odredila prema Jasenovcu”, ali i istakla da neće dopustiti da se “okrene pila naopako” i izjednačuje Drugi svjetski rat s “Domovinskim ratom” te pravi umjetna podjela u društvu na one koji su bili “na strani antifašizma i one koji su na strani Domovinskog rata”.

“To apsolutno ne isključuje jedno drugo”, kazala je predsjednik Hrvatske i naglasila da neće da dopusti da se pljuje po hrvatskim vrijednostima i “Hrvatskoj nameće nekakav uteg ustaštva i fašizma, jer to je upravo ono što pokušavaju neki u našim susjednim zemljama kako bi diskreditirali Hrvatsku”.

“Isto tako i vi u medijima izvlačite moje izjave iz konteksta i postavljate ih u kontekst nekakve međunarodne prisile. Ja nisam takva osoba, ja se zalažem za Hrvatsku koja je suverena i samostalna, koja je članica EU i NATO-a, koja ima svoj stav , koja vodi računa o nacionalnim interesima. Neću dopustiti nikome da vrijeđa ovu Hrvatsku, niti da vrijeđa branitelje koji su se borili za slobodnu demokratsku Hrvatsku, a ne ni za kakve aveti prošlosti”, poručila je Grabar-Kitarović.

 

(Global CIR/Nezavsine)

Komentiraj