ZAOKRET NAJVEĆEG FESTIVALA U REGIJI! Purivatra za slavni “Variety”: SFF se mijenja iz temelja, bit će to festival po mjeri čovjeka!

Srajevo film festival će ove godine doživjeti veliku promjenu kako bi zadržao poziciju mjesta na kojem se „mora biti“ prenosi najpoznatiji svjetski fimski magazin “Variety“. Direkto SFF-a Mirsad Purivatra u izjavi za taj listi ističe da će doći do ujedinjenja tri glavna programa kako bi se osjetila dodatna sinergija

.- Želimo da ojačamo protok ideja, znanja, energija i kreativnosti između tri segmenta festivala – rekao je Purivatra za „Variety“.

Bazirajući se na evaluaciji prethodnih izdanja, rukovodioci Festivala odlučili su da usmjere snage na jačanje sinergije između postojećih segmenata – program, industrija (CineLink Industry Days) i edukacija (Talents Sarajevo). Sva tri segmenta će biti čvrsto integrisana i paralelno realizovana tokom prvih 7 dana Festivala, a posljednji dan bit će rezervisan za reprize najuspješnijih ostvarenja u atmosferi kreiranoj za potpuno uživanje u filmu.

– Profesionalci će biti dio programa za talente, studenti dio CineLinka, slavni će se susresti sa regonalnim zvijezdama i talentima. Nekada velike zvijezde i producenti mogu koristiti energiju mladih ljudi. Ovo će biti festival po mjeri čovjeka – istakao je Purivatra.

Ove godine će biti pokrenut i novi program pod nazivom Takmičarski program – studentski film za regionalne filmske škole i akademije. Program će predstavljati završetak punog kruga aktivnosti kojima SFF otkriva, podržava i promoviše regionalne autore, te služi kao pristupna tačka marketu za šire audio-vizuelne industrije u regiji ka drugim evropskim i globalnim tržištima.

Također, bit će predstavljene i dvije nove lokacije, House of Shorts, namijenjen autorima, studentima i filmskim profesionalcima koji žele imati potpuni uvid u kratki film, te Pozorište mladih koje će biti okupljalište za publiku Dječijeg programa i TeenArene. Osim toga, Ljetno kino koje svake večeri okuplja oko 3.000 gledalaca, u 23. izdanju Festivala publici će, nakon rekonstrukcije, ponuditi novo iskustvo gledanja filmova pod zvijezdama.

Sarajevo Film Festival će i ove godine, od 11. do 18. augusta, bez sumnje biti nezaobilazna tačka za autore, filmske profesionalce, studente, ljubitelje filma i medije.

(Global CIR/Novi.ba)

Komentiraj