ITALIJANSKI SENATORI PREDLOŽILI NOVI ORVELIJANSKI ZAKON: Novčane kazne i zatvor za stvaranje ‘lažnih vijesti’

Višestranački zakon u talijanskom Senatu predlaže teške kazne, pa čak i zatvor za pojedince ili medije koji “potkopavaju” demokraciju i objavljuju “lažne, pretjerane ili pristrane” vijesti ‘online’ i odbijaju izmijeniti primjerak u roku od 24 sata.

“Oduvijek je bilo ‘lažnih vijesti’ ili prevara, no one se nikada nisu širile u tolikoj mjeri kao danas. Zbog toga, više nije moguće odgoditi ovu raspravu”, navodi se u priopćenju predgovora zakona koje je predala Adele Gambaro, članica male stranke centra Liberalni narodni savez, čija inicijativa ima podršku većih stranaka.

Izvješćivanje običnih ‘lažnih vijesti’ zaslužiti će kaznu od 5000 € (5300 $), dok bi “kampanje mržnje protiv pojedinaca” ili priče “čiji je cilj podrivanje demokratskog procesa” mogle dovesti do kazne od 10,000 € (10,614 $). Vijesti koje bi “alarmirale javnost” ili “oštetile javni interes” bile bi kažnjive s i do jednom godinom zatvora.

Tradicionalni mediji (mainstream) – novine i TV – bili bi izuzeti od ovog zakona

“Internet je svakako proširio granice naše slobode dajući nam priliku da se izrazimo na globalnoj razini”, napisala je Gambaro. “No, sloboda izražavanja se ne može pretvoriti u sinonim za nedostatak kontrole gdje kontrola u informacijskom dobu znači točne vijesti, radi zaštite korisnika.”

Osim toga, operateri bilo kojih online medijskih izvora – uključujući blogere i administratore foruma – morati će podnijeti zahtjev za dozvolu od države da upravljaju svojim web stranicama, kao i prijavljivanje svog imena i prezimena, adrese i poreznih podataka.

Prijedlog također poziva da studenti prolaze posebne tečaje “medijske pismenosti” koji će im pomoći u razlikovanju pouzdanih i nepouzdanih izvora informacija.

‘Autoritarni alat’

Predloženi zakon je odmah isprovocirao oštre kritike.  Brojni aktivisti za građanska prava kažu da je definicija “lažnih vijesti” u zakonodavstvu toliko općenita da se ne može ni definirati, dok je cijeli princip kažnjavanja osoba zbog objavljivanja vijesti autoritaran.

Iako Njemačka razmatra svoje potencijalne zakone protiv lažnih vijesti, predloženi zakon nema ekvivalent u nijednoj zapadnoj zemlji, a čak i kad bi se nekolicinu doista kaznilo, to bi moglo imati veliki ‘obeshrabrujući učinak’, ušutkavajući online diskusije zbog straha od sudskog progona.

“Ovakav alat bi, u biti, mogao biti neočekivani saveznik mogućeg anti-demokratskog poretka”, zakonski aktivisti Francesco Paolo Micozzi i Giovanni Battista Gallus izjavili su dnevniku La Repubblica, tvrdeći da je otvorena rasprava najbolje sredstvo za zaustavljanje širenja nepouzdanih priča.

Zakon bi također vjerojatno biti gotovo neprovediv, bez učinkovitog tijela za praćenje tisuća potencijalnih žalbi, te jamči dugogodišnje pravne bitke pred sudovima, jer će oni koji objavljuju navodne ‘lažne vijesti’ zasigurno braniti svoju poziciju.

Populistički vođa pokreta Movimento 5 Stelle, Beppe Grillo, koji se borio protiv ‘lažnih vijesti’ u vezi svoje povezanosti s Rusijom, nedavno je predložio stvaranje građanskih panela koji bi odlučivali o tome je li neka vijest pouzdana ili ne. Ako povjerenstvo presudi da je neka priča lažna, izdavaštvo novina će morati ispisati ispriku na naslovnici.

Odvjetnik za digitalna prava Carlo Piana rekao je za The Local da zakon nepravedno izdvaja online medije, stavljajući “apsurdne obveze na blogove i komunikacijske platforme.” Rekao je da bi zakon također najvjerojatnije bio u suprotnosti s direktivama EU.
“Autore prijedloga ovog zakona bi s bilo kojeg sveučilišta mogao izbaciti netko tko je pravno obrazovan. Ali na žalost, oni su u parlamentu”, rekao je Piana, koji je izjavio na web stranici da je pokušao predstaviti svoje primjedbe na profilu Gambaro na Twitteru, no ona ga je odmah blokirala.

Unatoč brojnim prigovorima na ovaj zakon, i medijskim spekulacijama da neće proći Senat, Gambaro je nepokolebljiva.  “Ovaj tekst je prvi korak. Znamo da je to ogroman zadatak, no želimo probati i otvoreni smo za raspravu”, dodala je političarka.

 

 

(Global CIR/RT/Prijevod: Sott.net]

Objavljeno u:

Komentiraj