NA PRAGU EPOHALNOG, ALI I POTENCIJALNO OPASNOG OTKRIĆA: Uskoro bismo si mogli ‘brisati’ sjećanja?

Iako je moguće, ne znači da bi se trebalo raditi. Upravo tako se može sažeti ovo posljednje znanstveno postignuće.

Vjerovatno ste bar jednom poželjeli potpuno zaboraviti na neki nemili događaj iz svog života. Takvo što se do sad činilo tek poput zapleta nekog prosječnog SF filma, no uskoro bi moglo postati stvarnost. Znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu uspjeli su kod laboratorijskih miševa izolirati određene ‘neurone straha’ i izbrisati iz njihova sjećanja traumatična iskustva bez da taknu ostala sjećanja.

Smatraju kako bi takva metoda mogla biti primijenjiva i na ljude, no takvo što bi sa sobom potegnulo goleme etičke dileme. Iako bi se ‘brisanje sjećanja’ moglo koristiti za liječenje oboljelih od PTSP-a, kao i ovisnika o drogama, brisanje loših sjećanja onemogućilo bi nam da učimo iz vlastitih grešaka, jer ako iz sjećanaj izbrišemo neku grešku koju smo počinili – što nas sprječava da je ne ponovimo?

I sami stručnjaci koji su radili na ovoj studiji kažu da iako je nešto moguće napraviti, ne znači da bi se i trebalo raditi. ‘Zaključili smo kako je brisanje sjećanja moguće, ali društvo mora razviti napredne etičke odrednice koje bi se ticale ove prakse’, kaže prof.dr. Sheena Josselyn, voditeljica ove studije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj