(VIDEO) TUŽAN KRAJ INDIJANSKOG PROTESTA PROTIV NAFTOVODA U DAKOTI: “Znali smo da će ovaj dan doći”

Nakon što je u srijedu istekao rok koji je policija postavila prosvjednicima na indijanskom rezervatu Standing Rock, najmanje deset ljudi je uhićeno.

Do srijede je u kampu ostalo 200 do 300 pripadnika indijanskog plemena Sioux i ekoloških aktivista koji sebe zovu “zaštitnicima vode”, koji su mjesecima pokušavali vlastitim tijelima zaustaviti izgradnju kontroverznog i ekološki riskantnog Dakota Access naftovoda koji bi prolazio ispod rijeke Missouri i preko svetog tla plemena Siouxa.

Trump ukinuo Obaminu zabranu naftovoda

Izgradnju naftovoda, koji bi prema planu prenosio 470.000 barela nafte dnevno kroz četiri američke savezne države, Obamina administracija je zaustavila u svojim posljednjim danima. Ali novi predsjednik Donald Trump izvršnom je uredbom ponovo odobrio izgradnju u prvim danima svojeg mandata. Istom uredbom dao je zeleno svjetlo i za izgradnju još jednog kontroverznog naftovoda kojeg je Obama stopirao, Keystone XL.

Trump se pritom nije dao smesti činjenicom da se, kako javlja Independent, nekoliko dana prije toga dogodio izljev iz naftovoda u kanadskoj provinciji Saskatchewan, također na zemlji američkih urođenika koji se u Kanadi nazivaju prvim nacijama, i samo 400 km sjeverno od rezervata Standing Rock u Sjevernoj Dakoti. Posebno je zanimljivo da je i sam Trump investirao u projekt Dakota Access.

 

Uhićeno 10 prosvjednika, ostalo ih još manje od 50

Broj prosvjednika u kampu na Standing Rocku postupno se smanjivao od prosinca, kad je zimsko vrijeme postalo nepogodno za boravak, a prijetnja policijske evakucije postajala sve realnija. Prije toga, i do deset tisuća prosvjednika boravilo je u kampu.

Kako javlja CNN, nakon što je rok za evakuaciju istekao, policija je uhitila deset prosvjednika. Još 25-50 ostalo ih je u kampu, ali policija je poručila da će im dopustiti da odu bez uhićenja prije nego radnici počnu s čišćenjem kampa.

Guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum poručio je u srijedu: “Znate da je naša velika molba za sutra da za svakoga tko je ostao u kampu, želimo da znaju da imaju priliku dobrovoljno otići. Uzmite svoje stvari, uklonite sve što može biti kulturno značajno i pomoći ćemo vam da odete ako vam je to potrebno.” No također je dodao da će svatko tko bude ometao čišćenje biti uhićen.

 

Evakuacija kampa zbog rizika od poplave

Prosvjednici su jučer zapalili tipije, tradicionalne indijanske šatore koje su izgradili u kampu. Neki od njih su objasnili kako su tipiji bili smrznuti i morali su biti spaljeni kako bi ih se uklonili. Drugi su naveli da se radi o plemenskoj tradiciji u sklopu napuštanja kampa. Međutim, dvoje maloljetnika, 17-godišnja djevojka i 7-godišnji dječak, zadobili su opekline od vatre koja je, kako se čini, izmakla kontroli.

“Znali smo da će ovaj dan doći”, komentirao je glasnogovornik policije Sjeverne Dakote, referirajući se na rok za zatvaranje kampa, službeno zbog ekoloških i sigurnosnih razloga. Naime, zbog otapanja snijega postoji rizik od poplave dotičnog područja.

Samo pleme Standing Rock Siouxa također je više puta pozvalo prosvjednike da napuste kamp iz istih razloga i poručilo da se borba za zaustavljanje naftovoda sada prebacuje na sudove.

Ekološka udruga Earthjustice već je podnijela tužbu uime plemena kojom osporava legalnost Trumpove dozvole za gradnju. Siouxi tvrde kako gradnja krši njihova prava prema sporazumu sa saveznom vladom. Također tvrde da nije provedena ni adekvatna studija utjecaja na okoliš.

 

 

(Global CIR/Index.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj