GLAVNI PROTUKANDIDAT MERKELOVE! Pokreće se istraga protiv Martina Schulza?

Ured za prevare EU-a mogao bi pokrenuti istragu protiv Martina Schulza zbog sumnji da je kao predsjednik Evropskog parlamenta (EP) pogodovao svojim suradnicima, pišu u četvrtak mediji. Schulz, glavni protukandidat njemačke kancelarke Angele Merkel na izborima u septembru, zauzimao se za upitne bonuse i napredovanja dok je bio predsjednik EU-a od 2012. do početka ove godine.

Njemački časopis Der Spiegel piše da je Schultz tražio povlaštene uvjete za svog bliskog suradnika Markusa Engelsa koji je trenutno šef njegove kampanje. U augustu 2015. Schulz je navodno pokušao pomoći i drugim suradnicima da dobiju različite beneficije, navodi časopis.

Evropski ured za prijevare (OLAF) objavio je da će istražiti te informacije i odlučiti o eventualnom pokretanju istrage. U uredu ističu da to ne znači da su umiješane osobe krive i da u potpunosti poštuju presumpciju nevinosti. I u EP-u kažu kako ne vjeruju da je Schulz prekršio bilo koji zakon, no taj zaključak ne obvezuje OLAF.

Prema anketi objavljenoj u nedjelju, Njemački socijaldemokrati (SPD) pretekli su po popularnosti demokršćane kancelarke Merkel (CDU/CSU) prvi put od 2006.

SPD-u je time porasla popularnost za rekordnih 12 posto u zadnje četiri sedmice, otkako je Schulz imenovan za protukandidata na izborima 24. septembra. Schulz, bivši prodavač knjiga koji nije završio srednju školu, revitalizirao je SPD svojim iskrenim nastupima. Birače privlači obećanjima da će se boriti za socijalnu pravdu i protiv krajnje desnog populizma.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj