NOVA KRIZA U MAKEDONIJI? Pristalice VMRO-DPMNE na ulicama

Centrala do skoro vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog pozvala je općinske odbore da održe hitne sastanke, a pred nekim štabovima te stranke širom Makedonije okupili su se članovi i pristalice.

– Idemo u ofanzivu, napali su našu domovinu, Makedonija treba da se brani. Bit će težak period, proljeće sa puno energije i borbe za VMRO i Makedoniju. Mi ćemo pobijediti – poručuju pristalice VMRO-DPMNE, javlja portal „Meta.mk”.

U Makedoniji politička kriza ne jenjava jer više od dva mjeseca poslije izbora vlada nije formirana. Ipak, postoje naznake da će u narednim danima doći do stabilizacije situacije. Lider SDSM-a Zoran Zaev, koji je najljući rival Nikole Gruevskog, u četvrtak je u Sarajevu objavio da ima neophodan broj poslaničkih potpisa za dobivanje mandata za sastav nove vlade u Makedoniji.

Izjava lidera SDSM uslijedila je nakon nekoliko dana konsultacija s najvećom albanskom partijom u Makedoniji, Demokratskom unijom za integracije Alija Ahmetija, koji je, prethodno, odbio poziv VMRO-DPMNE da uđe u vladu.

– Rukovodstvo DUI je sinoć donijelo odluku da podrži vladu sa SDSM… Sastav nove vlade će biti poznat do 6. ili 10. marta – rekao je Zaev.

Posljednju riječ u rasplitanju ove krize, međutim, imat će Ali Ahmeti koji treba da odluči da li će DUI da da Zaevu podršku za formiranje vlade. Odluka o tome će najvjerovatnije biti donijeta u ponedjeljak.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji 11. decembra 2016. godine VMRO je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a DUI 10.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj