ANTISEMITIZAM I ISLAMOFOBIJA: Jevrejska i muslimanska groblja meta vandala

Vandali su oskrnavili više od 500 grobova na Jevrejskom groblju u Filadelfiji, javila je televizija ABC. Rušenje nadgrobnih spomenika posljednji je napad na jevrejske objekte u SAD.

Jedan rabin je rekao da su neki od oskrnavljenih spomenika na filadelfijskom groblju bili na grobovima muslimana i kvekera. Organizacija Liga protiv klevete (Anti-Defamation League) ponudila je nagradu od 10.000 dolara za informaciju koja bi dovela do identifikacije i hapšenja počinilaca.

Muslimansko groblje u Kopenhagenu na udaru vandala

Nadgrobni spomenici muslimanskog groblja na gradskom groblju u glavnom gradu Danske Kopenhagenu devastirani su vandalskim napadom.

Novinar porijeklom iz Pakistana Raši Rašid je u nedjelju posjetio mezar svoje majke na gradskom groblju u Kopenhagenu, a tamo je zatekao desetine nišana muslimanskih mezara kako su oboreni na tlo i znatno oštećeni, piše Anadolija.

Rašid je slučaj prijavio danskoj policiji, ali njegova prijava nije uzeta u razmatranje pod obrazloženjem da “nije lično povezan“ sa osobama koje su sahranjene u devastiranim grobovima.

Pakistanski novinar je slučaj i fotografije oštećenog mezarja objavio na društvenim mrežama i izazvao veliku pažnju javnosti i medija.

Rašida su potom pozvali iz policije i, uz izvinjenje zbog “proceduralne greške“, saopštili mu da je pokrenuta istraga o slučaju.

U izjavi za lokalne medije, Rašid je rekao da mu se javio veliki broj građana Kopenhagena koji su voljni da doniraju sredstva za obnovu porušenih nadgrobnih spomenika.

Ovo nije prvi slučaj skrnavljenja muslimanskog mezarja u sklopu gradskog groblja Vestre u Kopenhagenu.

U napadu vandala 2005. godine je uništeno više od 100 nadgrobnih spomenika. Slični napadi su se događali i u danskom gradu Esbjergu i Odensi.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj