NA ‘ZAPADU’ NIŠTA NOVO: Tramp povećava odbrambeni budžet SAD za 54 milijardi dolara, Pentagon predstavio strategiju za borbu protiv DAIŠ-a

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zatražiće da se budžet odbrane SAD poveća za 54 milijarde dolara na osnovu smanjenja drugih troškova, saopšteno je iz Bijele kuće.

“Povećaćemo vojne troškove i smanjićemo programe koji su manje prioritetni. Većina federalnih institucija će se suočiti sa određenim smanjenjem budžeta”, navodi se.

Pored toga, velika smanjenja će se odraziti i na međunarodnu pomoć koja se realizuje putem Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID). Dodaje se i da to nije konačni projekat budžeta, već da će ovo biti svojevrsna trgovina između predsjedničke administracije i federalnih institucija, a tek nakon što se postigne saglasnost konačni prijedlog će biti predat Kongresu.

Prethodno je Tramp rekao da je u pitanju “historijsko povećanje” odbrambenog budžeta zemlje. – Budžet će odgovarati mom obećanju kako bi se osigurala bezbjednost američkih građana. To podrazumijeva istorijsko povećanje vojnih troškova – rekao je.

Pentagon predstavio strategiju za borbu protiv DAIŠ-a

Američko Ministarstvo odbrane podnijelo je danas Bijeloj kući preliminarnu vojnu strategiju za pojačanu borbu protiv grupe DAIŠ. Predstavnik za štampu Bijele kuće Šon Spajser rekao je da je plan predao ministar odbrane Džejms Matis.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 28. januara, osam dana poslije inauguracije, objavio memorandum kojim se daje Pentagonu 30 dana da pripreme plan za ubrzanje kampanje protiv IDAIŠ-a, i da prijedlog kako dalje napredovati u toj borbi. Očekuje se da će predsjednik SAD Donald Tramp osvrnuti na neke detalje iz tog plana u svom sutrašnjem obraćanju Kongresu.

Dvije i po godine od kada su Amerikanci počeli vazdušne napade u Siriji i Iraku ekstremisti su izgubili polovinu teritorije koju drže u Iraku i više od četrvrtine koju drže u Sirji. Međutim još nisu izbačeni iz Mosula, iračkog grada gdje su simbolično proglasili svoj kalifat, ni iz Rake na istoku Sirije, njihovog de fakto glavnog grada.

Nova američka administracija među mogućim izborima mogla bi da poveća broj američkih vojnih savjetnika u Siriji i Iraku, ili da odobri američkim vojnicima da direktno učestvuju u Iraku u borbama protiv ekstremista, protiv čega je odlučno bio Barak Obama.

Načelnik združenog generalštaba SAD, general Džozef Danford rekao je 23. februara da vojna strategija neće biti usmjerena samo protiv DAIŠ-a nego i protiv Al Kaide i drugih ekstremističkih organizacije na Bliskom Istoku i drugdje, čiji cilj je da napadnu SAD, i naglasio da se neće samo oslanjati na vojnu silu.

Zvaničnici su ranije rekli da će strategija biti objavljena nakon što Tramp razmotri opcije. Oni Matisov izvještaj opisuju kao “kostur” izrađen na osnovu savjeta Stejt departmenta, CIA -e i drugih agencija. Pristup koji će biti preporučen Trampu sličan je onom koji je koristila administracija njegovog prethodnika Baraka Obame, zasnovan na ideji da američke trupe podržavaju lokalne borce, prije nego da se bore umjesto njih, smatraju zvančnici.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj