‘SVJEDOČIMO NOVOM OCRTAVANJU SVIJETA’: U strahu od Rusije i Donalda Trumpa Europa poziva na zbijanje redova

Države članice Europske unije moraju zbiti redove kako bi se suočile s novim pritiscima američke administracije i Rusije, rekli su u Beču austrijski kancelar Christian Kern i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

“Svjedočimo novom ocrtavanju svijeta”, istaknuo je glasnogovornik nakon susreta s Kernom, također socijaldemokratom.

Europska rješenja

Bila bi greška kad bi europske države tražile pojedinačne odgovore na trenutne izazove umjesto europskih rješenja, upozorio je ministar.

Američki predsjednik Donald Trump otvoreno je pokušao oslabiti EU, a slični pokušaji se mogu vidjeti i “u našem istočnom susjedstvu”, rekao je Kern u neizravnoj referenci na Rusiju.  Pozvao je na razdoblje “zbijanja redova” unutar europskog saveza.

Fokus na ranjivim članovima društva

Kern i Gabriel su naglasili i da se EU treba više usredotočiti na najranjivije članove društva te na postizanju blagostanja za sve.

Teško stanje niže i nestajanje srednje klase u posljednjim su mjesecima ponovno u fokusu političara diljem zapadnih država, nakon što su populisti prošle godine pobijedili na glasovanjima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Njemačka novi parlament bira u rujnu, a Austrija godinu kasnije.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj