ZNAČAJAN NAPREDAK TOKOM VIKENDA: Sirijska vojska nadire prema istoku i blokira daljnje tursko širenje južno od Al Baba

Prema izvještaju zvanične sirijske agencije (Sana), jedinice sirijske vojske, koje su prisutne u istočnom predgrađu Halepa su, nanoseći velike štete snagama i opremi DAIŠ-a, preuzele potpunu kontrolu nad 18 sela i nekim strateškim uzvisinama tog regiona.

Jedinice sirijske vojske i njihovih saveznika su, nakon oštrih sukoba s teroristima DAIŠ-a, preuzele kontrolu nad tri sela u istočnom predgrađu Halepa, kao i strateških brda Fihe i Al-Havare.

Ovakvo djelovanje sirijske vojske važno je s dva aspekta. Prvo, značajna područja sirijskog teritorija su oslobođena i van su kontrole DAIŠ-a, i drugo, uzrokovat će da snage turske vojske, koje su, uz podršku pobunjenika, dominirale nad gradom Al-Bab, i namjeravale krenuti prema gradu Rake, ostanu kratkih rukava.

Kontrola sirijske vojske nad istočnim područjima Halepa do rijeke Eufrat, znači da turska vojska, da bi krenula prema Raki, ili treba doći u sukob sa snagama sirijskih Kurda, ili se suočiti sa sirijskom vojskom, dok Turska, sa sadašnjim sposobnostima i uvjetima, nema kapacitet ni za jednu od ove dvije opcije.

Sirijska vojska u nedjelju je konačno ušla u Tadef, konačno osiguravajući sjeverni dio bojišnice prema turskim snagama, ali i time potvrđujući još uvijek neslužbenu liniju razgraničenja između sirijskih i proturskih snaga, posredovanjem Turske i Rusije.

Sirijska armija će prvo zauzeti nalazišta prirodnog gasa Al Mahr pa tek potom Palmiru

Pustinja na istoku sirijske provincije Homs bukvalno „zasijana” tijelima ubijenih pripadnika DAIŠ-a i njenom uništenom vojnom tehnikom. Sirijska armija se – uz podršku Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije – probija prema Palmiri.

Iza nje ostaju uništeni tenkovi i kod terorista veoma omiljeni pikapovi sa mitraljezima. Vladine snage su najviše napredovale sa zapada, oslobodivši „usput” više važnih objekata i kota oko nalazišta prirodnog gasa Al-Mahr.

Ovladale su i brdom Tel Siriatel i kamenolomima pored Al-Mahra. Sa tog brda sirijska armija ima „artiljerijsku kontrolu” nalazišta Al Mahr i svi su izgledi da će ih zauzeti prije nego što krene na samu Palmiru.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj